2022. december 5., hétfő
Erkély, lakás, fiatal

A cseh fiatalok nem szeretik a mamahotelt, inkább önállósodnának

Szüleivel él egy lakásban a 18 és 30 év közötti cseh fiatalok 31 százaléka, saját lakással vagy házzal 23 százalékuk rendelkezik, míg a többiek bérlakásokban élnek.

Megjelent: 2019. május 22., szerda 18:57  ·  Rovat: Hírek  ·  Forrás: MTI  ·  Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megjelent: 2019. május 22., szerda 18:57 | Rovat: Hírek
Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com

Az országos felmérésben, amelyet a STEM/MARK ügynökség és a Residomo ingatlanügynökség végzett márciusban Csehországban, a megkérdezettek 60 százaléka a 22-23 éves kort jelölte ideálisnak a fiatalok önállósodására.

Partnerünk▾

V4 Kerékpárverseny

A cseh fiatalok egyértelműen igényelnék az önálló, szabad, saját szabályok szerinti életet, de ezt elsősorban a gazdasági és családi körülményeik nem teszik lehetővé” – mondta Roman Frkous, a Residomo szóvivője Prágában.

A szülőkkel együtt élő fiatalok 80 százaléka azt állította, hogy amint anyagi lehetőségeik megengedik, önállósodni fognak – jegyezte meg. Az önállósodás legnagyobb akadályának a drága lakásokat jelölték meg a fiatalok.

Az úgynevezett mamahotel modellt, amikor a fiatalok csak minimálisan szállnak be a közös háztartás költségeibe, a megkérdezettek 75 százaléka elfogadhatatlannak minősítette, 93 százalék azt állította, hogy rendszeresen, megfelelő arányban kiveszi részét a közös költségek fedezéséből.

Általában érvényes, hogy a cseh lányok korábban önállósulnak, mint a fiúk. A szülőkkel élő fiatalok majdnem kétharmadát fiúk, valamivel több mint egyharmadát lányok teszik ki.

A cseh fiatalok 71 százaléka normálisnak és jónak tartja, hogy partneri kapcsolatban hosszabb ideig együtt éljen valakivel házassága előtt is. Tavaly a gyermekek 49 százaléka született házasságon kívül.

Forrás: MTI
Indexkép: Illusztráció - pixabay.com
Megosztás és kedvelés
Partnerünk▾

Nissan

Partnerünk▾

„One Belt One Road” Cycling Tournament of Hungary

Partnerünk▾

Arval Magyarország Kft.

Copyright

IfiPress
©2022 Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület
Minden jog fenntartva!