2018. október 19., péntek - Nándor

Forint, pénz

Zajlanak a tárgyalások az ösztöndíjrendszer átalakításáról

Az oktatási államtitkár jelezte: a HÖOK-al folytatott megbeszélés részét képezi a juttatások emelése is. Hozzátette, hogy összetett rendszerről van szó, sokféle juttatás érhető el a hallgatók számára. Az államtitkárság szeretne a kérdésre még az év végéig pontot tenni.

Palkovics László oktatási államtitkár az Országgyűlés kulturális bizottságában elmondta, hogy zajlanak a tárgyalások az ösztöndíjrendszer átalakításáról, amely kérdésre az oktatási államtitkárság még az év végéig pontot tenne. Mint jelezte, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) folytatott megbeszélés részét képezi a juttatások emelése is. Hozzátette: összetett rendszerről van szó, sokféle juttatás érhető el a hallgatók számára.

Palkovics László teljesítményalapú – közte tanulmányi, szakmai gyakorlati és nemzeti felsőoktatási – ösztöndíjak mellett a rászorultsági, a kiválósági, a mobilitási és a speciális ösztöndíjakat különböztette meg. Mint mondta, az előző tanévben a hallgatói normatív támogatás 14,2 milliárd volt és mintegy 120 ezer hallgatót érintett. Hozzátette: a tanulmányi ösztöndíj minimális összege közel hatezer forint, ez az alsó határ. A szakmai gyakorlat esetében ez közel 12 ezer forint, a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj 40 ezer forint, az ösztöndíjasok száma 1092. A rászorultsági alapú ösztöndíjakról elmondta, ennek összege szintén 14,2 milliárd forint.

Kitért arra is, hogy az „Út a diplomához” programban 893 ösztöndíjas van, 230 millió forintot fizetnek ki és maximum összege a juttatásnak 135 ezer forint. A Bursa Hungarica ösztöndíjra több mint 2 milliárd jut, több mint 122 ezren részesülnek benne, és az állami része maximálisan 5 ezer forint. A kiválósági ösztöndíjak közül az Új Nemzeti Kiválóság Program 4 milliárdos kerettel, 1.911 hallgatót érint, a juttatás 75 ezer- 350 ezer forint között, míg a doktorandusz ösztöndíj 5,17 milliárdból 3.658 hallgatót érint, összege 140-180 ezer forint között mozog. 225 millió forintot biztosítanak a vidéki jogászképzésben a hallgatók támogatására, ebben 1.700 hallgató vesz részt. A mobilitási juttatások közül megemlítette a Campus Mundi ösztöndíjat, összege havi 200-350 ezer forint, a kerete a tavalyi tanévben 624 millió forint volt. 2016-21 között 6,6 milliárd az ösztöndíjakra fordítandó forrás, s ez 9 ezer hallgatónak kínál lehetőséget. A Klebelsberg ösztöndíj 1,64 milliárdból 1.517 leendő pedagógust támogat, a magyar sportcsillagok ösztöndíja 135 hallgatót segít 167 millióból.

Az oktatási államtitkár a duális képzésben részt vevő hallgatók támogatásáról elmondta: az előző tanévben 1.012 főt érintett, 1 milliárd forintból közel 83 ezer forintos juttatással havonta.

Beszámolt a kollégiumfejlesztési stratégiáról is, ami 123 kollégiumot érint, 37.467 férőhelyet érint, és teljes forrás közel 193 milliárd forint. Négyezer új szoba és nyolcezer új férőhely létesül, és 12 ezer szóba, 29 ezer férőhely újul majd meg 2023-ig – ismertette.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke elmondta: vannak olyan ösztöndíjjal összefüggő területek – mint a kiválósági, speciális ösztöndíjak –, ahol jelentős előrelépések történtek, ezek azonban csak néhány ezer, illetve néhány száz hallgatót érintenek. Kitért a 2015-ös felmérésükre, amely szerint 80 százalék rossznak tartja szubjektív anyagi jólétét. A családok hozzájárulása is jelentősen megnőtt – hívta a fel a figyelmet a hallgatói vezető, aki kitért a hallgatók kényszerű munkavállalására. Ha a munkavállalás tapasztalatszerzéssel párosul azt támogatják, ugyanakkor az idén tavaszi Jövőkép programjukból nemcsak az derült ki, hogy a hallgatók anyagi helyzete rossz, hanem az is, hogy egyre nagyobb problémát jelent, hogy a diákok a tanulmányi idő alatt munkát végeznek.

Kiemelte: az elmúlt tíz évben nem történt változás az ösztöndíjaknál, a hallgatói normatíva nem lett magasabb, és ez nemcsak a teljesítményalapú, hanem a rászorultsági juttatásokat is érinti. A hallgatók teljesítményét ösztönözni kell megfelelő juttatási rendszerrel és a hátrányos helyzetű hallgatókat is segíteni kell. Emellett foglalkozni kell a kollégiumok finanszírozásával, a szabályozási környezettel is. A finanszírozásnál 40 százalékos emelésre lenne szükség – mutatott rá a HÖOK elnöke.

Forrás: MTI


Megosztás