2019. február 16., szombat

Víztisztító rendszert készített egy 12 éves lány – VIDEÓ

Anna Du imádja a vizet és rendszeresen látogat ki a bostoni kikötőbe is. Egyik ilyen vízparti sétája inspirálta arra, hogy megalkossa tisztító rendszerét.

Egyik nap, amikor a kikötőben voltam, észrevettem, hogy nagyon sok műanyag fekszik a homokon, megpróbáltam felszedegetni őket, de egyedül lehetetlen lett volna mindet összegyűjteni” – mondta Anna.

Míg rengeteg olyan ember van, aki a parton bátran eldobálja, ami már nem kell neki és nem foglalkozik az élővilággal, addig ez a lány egyből azon kezdett agyalni, hogy lehetne a mások felelőtlen szemeteléséből származó műanyagokat eltakarítani. Ezután született meg fejében a víztisztító rendszer gondolata.

Épített egy olyan víz alatt működő robotot, amely infravörös fényt használ az ártalmas mikroműanyagok felderítésére. Ennek lényege, hogy ez a típusú fény nem zavarja a növényeket és az állatokat. Anna Du egészen a Discovery Education 3M Young Scientist Challenge döntőjébe jutott találmányával.

A műanyagszennyezés egyre növekvő probléma nemcsak Bostonban, hanem a világon számos területén is, így a 3M tudósai fel is karolták Anna-t, de nem csak mentorálni fogják őt, hanem együtt fejlesztik tovább a robotját is.

Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy új tudományos kutatás szerint.

Lássuk milyen találmányok és kezdeményezések születtek eddig a helyzet javítása érdekében:

  • Elkészültek az első óceáni hulladékból gyártott cipők és fürdőruhák.
  • Az antarktiszi vizekben élő fókák segítik a jégtakaró olvadásának kutatását.
  • Simán megihatod a vizet, miután feloldódott benne a 100%-ban biológiailag lebomló zacskó.
  • A nyár legjobb kezdeményezései a szívószálmentes augusztus és a műanyagmentes július.
  • A 24 éves holland zseni lehet az óceánok megmentője, útjára indult az első óceántisztító gép.
  • Focipálya méretű vitorlás tisztítaná meg az óceánokat a műanyag hulladéktól.


Megosztás