2019. május 27., hétfő

Vitázik a világ ifjúsága: jön az országos döntő

A 24 perces döntővitában a németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a következő kérdésről ütközteti véleményét: „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?”

Tizenkét közép-kelet-európai országból 150 középiskola mintegy 2.500 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű vitavetélkedőn, amelyet 2010 óta Magyarországon is megrendeznek. Az idei országos döntőre május 30-án, délelőtt 11 órától kerül sor Budapesten, az Andrássy Egyetemen. A 24 perces döntővitában a németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a következő kérdésről ütközteti véleményét: „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?”

Ketten a téma mellett, ketten ellene érvelnek majd, egyúttal tisztázniuk kell a vita célját, és kölcsönösen meg kell érteniük, hogy a másik fél milyen érvekkel támasztja alá az álláspontját. Ez természetesen csak közös munkával sikerülhet.

Az országos döntő résztvevői:

 • Balázs Fanni
  Berzsenyi Gimnázium, Sopron
 • Faller Júlia Janka
  Österreichische Schule, Budapest
 • Hutter Ottó
  Tamási Gimnázium, Budapest
 • Kovács Domokos
  Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A projekt erősíti a vitakultúrát mint a demokrácia eszközét, valamint támogatja az európai többnyelvűséget.

Magyarországon a projektet a Hanns-Seidel-Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága támogatja.

Az országos döntő fővédnöke dr. Hende Csaba, a magyar Országgyűlés alelnöke.

Forrás: Sajtóközlemény


Megosztás