2019. április 25., csütörtök

Női kézilabda junior-VB (Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt)

Világbajnokok a junior kézis lányok!

A magyar válogatott megnyerte a Debrecenben rendezett női kézilabda junior-világbajnokságot, miután a júéius 14-i döntőben 28-22-re legyőzte Norvégia csapatát a Főnix Csarnokban. Golovin Vlagyimir szövetségi edző csapata százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a debreceni tornát.

A magyar juniorválogatott 2001 és 2003 után harmadszor játszott döntőt a korosztályos világbajnokságon, 17 és 15 évvel ezelőtt azonban kikapott Oroszországtól. Most a norvég válogatott volt az ellenfél.

Magyarország-Norvégia 28-22 (10-12)

A két együttes korábban már játszott egymással a tornán: a csoportkör utolsó fordulójában 35-27-re győztünk, és a fináléban is lendületesen, eredményesen kezdtünk (4-1). A folytatásban a norvégok a pontos átlövéseiknek és hibáinknak köszönhetően fordítottak (5-6).

Akadozott a támadójátékunk, több mint hat percig nem találtunk be, hétméterest hibáztunk és a kettős emberelőnnyel sem tudtunk élni, ráadásul a túloldalon a hatékony védekezés mellett Henny Reistad remekül lőtt, Sofie Grönlund pedig bravúrosan védett. Az utolsó nyolc percben csak egy gólt dobtunk, így a szünetben Norvégia vezetett két találattal.

Női kézilabda junior-VB (Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt)

(Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt)

A magyar játékosokon kiütközött a felkészülés és a két hete zajló világbajnokság fáradtsága, védekezésben továbbra sem találták a norvégok ellenszerét, nagy lelkesedéssel mégis sikerült fordítanunk (16-15). Sérülés miatt elveszítettük irányítónkat, Lakatos Ritát, ennek ellenére Háfra Noémi kiváló lövéseivel és Suba Sára védéseivel három góllal elléptünk (21-18).

A torna legeredményesebb magyar kézilabdázója, Klujber Katrin volt a vezéregyéniség a hajrában, öt perccel a vége előtt már öttel vezettünk, és a különbséget rendkívül fegyelmezett játékkal még növelni is tudtuk, így a telt házas Főnix Csarnok közönsége előtt világbajnoki címet ünnepelhetett a csapat.

Női kézilabda junior-VB (Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt)

(Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt)

A magyar együttesnek a korosztályváltás miatt a szombati volt az utolsó közös mérkőzése.

A torna álomcsapatába három magyar játékos került be: a legjobb balátlövő Háfra Noémi, a legjobb jobbszélső Faluvégi Dorottya, a legjobb beálló pedig Pásztor Noémi lett.

Boldogok és büszkék vagyunk. Az aranyérem, a világbajnoki cím nem az én sikerem, hanem természetesen a lányoké, és azoké az edzőkollégáké, akik megtanították őket kézilabdázni. A siker közös, mindenkinek köszönöm, aki részese volt. Nagyon egységes volt a csapat” – nyilatkozta Golovin Vlagyimir.

Női kézilabda junior-VB (Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt)

(Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt)

A kapus Suba Sára elmondta, a szünetben, kétgólos hátránynál az edzőjük hasznos tanácsokkal látta el őket arról, hogyan vegyék át a vezetést és utána hogyan tartsák meg az előnyt. „Ezt százszázalékosan be tudtuk tartani, ezáltal sikerült megnyerni a mérkőzést. Elképesztő érzés, hogy világbajnokok vagyunk. Még nem tudjuk felfogni. Nagyon boldogok vagyunk és örülünk, hogy ennyi embernek örömet szereztünk” – tette hozzá.

A Ferencváros átlövője, Háfra Noémi kijelentette, a nézők erőt adtak nekik a második félidőre, és túllendítették őket a nehézségeken. „Nagyon nagy élmény volt ennyi ember előtt játszani. Nagyon boldog vagyok és büszke a csapatra, fel sem fogom, hogy megnyertük a világbajnokságot” – fogalmazott.

Női kézilabda junior-VB (Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt)

(Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt)

A világbajnok magyar válogatott névsora:

Binó Boglárka, Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge, Giricz Laura, Háfra Noémi, Hlogyik Petra, Hornyák Bernadett, Horváth Laura, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Kuti Bettina, Lakatos Rita, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Pénzes Laura, Suba Sára, Szabó Kitti, Tóvizi Petra, szövetségi edző: Golovin Vlagyimir, edző: Pigniczki Krisztina.

Forrás: MTI


Megosztás