2019. február 16., szombat

Véget ért a thaiföldi dráma: az utolsókat is kimentették (Fotó: YouTube.com)

Véget ért a thaiföldi dráma: az utolsókat is kimentették

Kimentették az utolsó fiatalt és az edzőt is a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok – jelentette be a thaiföldi haditengerészeti kommandó a Facebookon. Ezzel lezárult a 18 napja tartó dráma.

A tizenkét fiú – egy ifjúsági labdarúgócsapat tagjai – edzőjükkel még június 23-án rekedtek a föld alatt. Az utoljára kimenekített srácokat is azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a barlang kijáratánál, de állapotukról eddig semmit sem közöltek.

Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából. Mindenki biztonságban van” – közölte Facebook-oldalán a haditengerészet. Hozzátette, hogy még a barlangban van négy ember: egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta a gyerekek mellett voltak, hogy felfedezték őket a múlt hét elején. Várhatóan ők is hamarosan kiérnek a felszínre.

Az utoljára kimenekített gyerekeket is azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a barlang kijáratánál, de állapotukról eddig semmit sem közöltek. A barlangtól mentőautón vitték el őket, majd mentőhelikopteren szállították őket kórházba. Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap kezdték meg. A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indították el, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. Az egész művelet három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút is az edzővel együtt.

Már kapnak rendes ételt

A tájékoztatón Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy a barlangból kihozott fiatalok már képesek rendes ételt fogyasztani. Jó az étvágyuk, bár nem ehetnek fűszereset, ami a thai konyhára jellemző – igaz, tettek némi engedményt, mert néhányan csokis kenyeret kértek. Azt is elmondta, hogy kettejüknek tüdőgyulladása lehet, de a kimentettek általában egészségesek és jókedvűek. Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”, és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is.

Továbbra sem találkozhatnak szüleikkel azonban, nehogy fertőzést kapjanak, ezért feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat. Később közölték: a fiatal focisták nem fogadhatják el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség meghívóját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság július 15-i, moszkvai döntőjére. Mint mondták, a fiúknak még kórházban kell maradniuk, a tévében viszont feltehetően megnézhetik a meccset.

Senki sem így tervezte

A tizenhárom fős csoport egy áradást követően rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. A 11 és 16 év közötti fiatalokra és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá búvárok. A heves esőzések következtében a barlangban megemelkedett vízszint miatt eleinte bizonytalan volt, milyen módon menthetnék ki a csapatot. Az elsődleges elképzelés az volt, hogy búvárkodásra oktatják a fiúkat, és a víz alá merülve menekítik ki őket. Ez a módszer azonban sok veszélyt rejtett: tartózkodási helyüknek megközelítése ugyanis még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő volt, oda-vissza csaknem tizenegy órát vett igénybe egy-egy búvár számára.

További problémát okozott, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezíthették az előrejutást. Ráadásul a zavaros vízben nehéz volt a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt, és a srácok közül többen eleve nem voltak jó úszók. Múlt pénteken a mentés előkészítése közben életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elitalakulatának egykori tagja. A mentést irányító stáb azt az ötletet is vizsgálta, hogy 600 méteres mélységbe lefúrnának a barlangrendszert rejtő hegy magaslatáról, így érnék el a barlang tetejét, és onnan emelnék ki a csoport tagjait.

Több mint száz próbafúrást el is végeztek, de nem sikerült meghatározni a csoport pontos helyzetét. Végül a búvárok segítségével végrehajtott mentés mellett döntöttek vasárnap, mert a száraz időjárás miatt akkorra már sokat apadt a víz szintje, és a hatóságok nem akartak tovább várni azt kockáztatva, hogy egy újabb monszuneső esetleg teljesen romba döntse a mentési terveket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Anupong Paocsinda thai belügyminiszter elmondta, hogy hétfőn a barlangban járt Elon Musk amerikai nagyvállalkozó és átadott a mentőcsapatnak egy gyerekek méretére szabott kis tengeralattjárót – mentőkabint –, amelyet cége, a SpaceX gyártott. Az eszközt arra az esetre vitte oda, ha esetleg a továbbiakban szüksége lehet rá a mentéseknél a barlangban. A helyszínt felkereste hétfőn Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő is, üzenetét a kormányzó idézte, amely szerint a miniszterelnök azt mondta, nem szeretné, hogy ilyen incidens még egyszer előforduljon Thaiföldön.

Forrás: Híradó.hu / MTI


Megosztás