2018. december 9., vasárnap - Natália

Békéscsabai Ifjúsági Kerekasztal (Fotó: IfiPress)

Ülésezett a Békéscsabai Ifjúsági Kerekasztal – GALÉRIA

November 7-én, kedden ismét összeült a békési megyeszékhelyen az a 2016 áprilisában alakult fórum, amelynek egyik fő feladata a helyi fiatalok és a városvezetés közötti párbeszéd és kölcsönös információáramlás elősegítése.

Békéscsaba Megyei Jogú Város 2016-ban középiskolások, felsőoktatásban tanuló hallgatók, munkavállalók, ifjúságsegítő szakemberek, a korosztállyal foglalkozó szakemberek és városvezetők részvételével új Ifjúsági Koncepció és Cselekvési Terv kidolgozásába kezdett. Ennek egyik alappillére az érdekképviselet, amelynek feltétele az ifjúság helyzetével hatékonyan foglalkozó, ténylegesen működő ifjúsági kerekasztal és párbeszédrendszer működése.

A Békéscsabai Ifjúsági Kerekasztal egyik fő feladata a város ifjúsági koncepciójának és cselekvési tervének rendszeres felülvizsgálata, továbbá a városban élő gyermek- és ifjúsági korosztály érdekeinek megjelenítése az önkormányzat ifjúságot érintő döntéseinek meghozatala során, valamint az, hogy megoldást találjanak a felmerülő igényekre, problémákra.

A fórum keddi ülésén a polgármesteri hivatal részéről Kiss Tibor sportért, oktatásért és kultúráért felelős alpolgármester, Bíró Csaba, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke, Varga Tamás, a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának osztályvezető-helyettese, valamint Bágy Petra ifjúsági referens fogadta az ifjúsággal foglalkozó szakembereket, civil szervezetek vezetőit, illetve természetesen a városi fiatalok képviselőit.

Az egyeztető ülésen elsőként a 26. Csabai Garabonciás Napok tapasztalatait vitatták meg a résztvevők, amelyet a Békéscsabai Diákönkormányzat rendkívül tartalmas és összeszedett prezentációja vezetett be. Puskely Gergő városi DÖK-elnök, valamint Szenes Patrik alelnök a diákok szemszögéből értékelte a diákrendezvényt, tolmácsolva a diákok által megfogalmazott pozitívumokat és negatívumokat egyaránt. A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a középiskolás diákrendezvény meghatározó programja a városnak.

Ezt követően Tóth Balázs, az SZTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz tanszékének PhD hallgatója tett javaslatot az ifjúsági közösségek térszükségletének megoldására. Mindezt a városi extrémsport-pálya példáján levezetve, felhívva egyben a figyelmet a skatepark romló állapotára, amely nem mellékesen még így is az ország egyik legjobb ilyen pályája.

A Békéscsabai Ifjúsági Kerekasztal legközelebb januárban ül össze.

Galéria

Fotók: IfiPress

Forrás: IfiPress


Megosztás