2019. május 27., hétfő

Revolver, pisztoly, fegyver

Újabb iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban

A legfrissebb jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, többen pedig megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított.

A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki. A rendőrség és a szövetségi rendfenntartók azonnal a helyszínre siettek, lezárták az iskolát és környékét, ahol több robbanószerkezetet is elhelyeztek, feltételezhetően a gyanúsított. A sebesültek között – akiket rohamkocsikkal és mentőhelikopterekkel szállították kórházba – oktatók is vannak, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is.

A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy eddig tíz halálos áldozata van a tragédiának: kilenc diák és egy tanár vesztette életét. Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt férfi – feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr – állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek.

A letartóztatott diák személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt: az iskola diákja, fiú, akinek vizsgálják mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Pénteken délután aztán az amerikai sajtóban – a rendőrség egyik, neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva – megnevezték az elkövetőt: Dimitrios Pagourtzis, 17 éves, az iskolai focicsapat és a helyi görög ortodox templommal együttműködő tánckar tagja.

A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem – a rendőrségi megfogalmazás szerint – „érdeklődésre számot tartó személyként”, vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött.

A kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések „már túl hosszú ideje tartanak” az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért.

Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Előtte telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki ígéretet tett, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a városnak és az áldozatok hozzátartozóinak. Santa Fében tartott sajtókonferenciáján a kormányzó közölte, hogy a rendőrök két fegyvert találtak: egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket. A kormányzó tíz halottról és tíz sebesültről beszélt. A sajtótájékoztatón jelen volt Ted Cruz, texasi republikánus szenátor is, aki „hősöknek” nevezte a tragédia áldozatait.

A Houston Public Media – a houstoni egyetem lapja – emlékeztetett rá, hogy az idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanó szerkezeteket.

Idén már ez volt a huszonkettedik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI


Megosztás