2019. április 25., csütörtök

Önkéntesség

Új uniós program indul fiataloknak

Programszervezés a Mikulás közelében egy finn kisvárosban. Ételosztás egy földrengés sújtotta olasz településen. Játék egy gyermekotthonban a portugál óceánparton. Mi a közös bennük? Elképzelhetetlenek önkéntes munkát végző fiatalok nélkül.

Egy-egy külföldi önkéntes program keretében a résztvevők sokat tanulhatnak a társadalmi felelősségvállalásról, számtalan élményt szerezhetnek, új kultúrákat és embereket ismerhetnek meg, emellett nyelvet is tanulhatnak – miközben egy jó ügy érdekében dolgoznak.

Éppen ezért, az Európai Unió évek óta támogatja az ilyen jellegű tevékenységeket az Európai Önkéntes Szolgálat, illetve az Erasmus+ program keretében, 2018 szeptemberétől pedig új uniós program indul az önkéntesség támogatására.

A tervek szerint az Európai Szolidaritási Testület közel 100.000 fiatal számára teszi majd lehetővé, hogy hazai és külföldi önkéntes projektekben, illetve szakmai gyakorlaton vegyenek részt, munkatapasztalatot szerezzenek, vagy megvalósítsák a szolidaritáshoz kapcsolódó saját ötleteiket, bárhol a világon. Ehhez a 17-30 év közötti jelentkezők anyagi támogatást is kapnak. A program forrása a 2018-2020 közötti időszakra 375,6 millió euró.

Az új programról, és az Erasmus+ ifjúsági területén kínálkozó pályázati lehetőségekről információs napokat szervez a Tempus Közalapítvány. Országszerte hét helyszínen mutatják be civil szervezetek, oktatási intézmények és társadalmi vállalkozások képviselői számára, hogy miképp kapcsolódhatnak be az uniós támogatással megvalósuló önkéntes programokba.

Részletek és jelentkezés ide kattintva, a pályázati felhívás pedig ide kattintva található.

Forrás: Sajtóközlemény


Megosztás