2019. február 16., szombat

ATK, Békéscsaba (Fotó: IfiPress)

Új közösségi tér nyílt fiataloknak Békéscsabán – GALÉRIA

Március 11-én, pénteken délelőtt átadták a csabai fiataloknak és ifjúsággal foglalkozó civil szervezeteknek az Andrássy Úti Társaskör (ATK) épületét

Van egy régi, idén 120 éves épület Békéscsabán, amelyet akár a helyi fiatalok kultikus helyszínének is nevezhetnénk, hiszen a rendszerváltás előtt úttörőházként, később óvodaként, majd egy időben ideiglenesen ifjúsági házként is funkcionált, itt adva helyet akkor többek között a Békéscsabai Diákönkormányzatnak is. Néhány évig aztán üresen állt, de most ismét a fiataloké lett.

Békéscsaba középiskolás diákváros, több mint hétezer diák kezdi meg középfokú tanulmányait minden év szeptemberében a településen, és akkor nem beszéltünk még az általános iskolásokról és persze a legkisebbekről. A város ifjúsági- és diákélete ennek megfelelően igen színes, az országban számos településen valósítottak már meg olyan kezdeményezést, programot, hoztak létre olyan közösségi teret, amelynek ötletét innen merítették. A Békéscsaba Megyei Jogú Város ifjúsági közéletét meghatározó program mindazonáltal nemrégiben lejárt, több ponton idejét is múlt, így új programot kellett kidolgozni.

Közel egy évvel ezelőtt, a városi ifjúsági koncepció alkotói folyamatában résztvevők gondolatában egy emberként merült fel: Kell egy hely Békéscsabára! Vannak helyek, de kell még egy hely! Közülünk nagyon sokaknak ekkor egyből az 1896-ban épült, tavaly tavasszal még üresen és kihasználatlanul álló Andrássy Úti Társaskör jutott az eszébe – kezdte a megnyitó ünnepségen köszöntőbeszédét Zsótér Mária, az Új Nemzedék Központ Békés megyei ifjúságszakmai koordinátora.

Fotó: IfiPress

Zsótér Mária, az Új Nemzedék Központ Békés megyei ifjúságszakmai koordinátora
(Fotó: IfiPress)

 

 

 

A gondolatot tettek követték, és egy példaértékű összefogás eredményeként Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése hozzájárult, hogy az Andrássy Úti Társaskör az Új Nemzedék Központ „Új Nemzedék Újratöltve” elnevezésű programján belül a fiatalok régi-új közösségi tere, valamint fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek inkubátorháza legyen.

Pikó Tamás, Kontaktpont közösségi tér vezető oldalunknak elmondta, már az épület újbóli kialakítása is a fiatalok, elsősorban az Informális Fiatalok Csoportjának elképzelései alapján történt, hiszen ők azok, akik nap mint nap használni fogják azt. Természetesen, a nekik, velük, vagy épp általuk szervezett programokon túl, az Andrássy út 38. szám alatti ATK-ba – akár egyénileg, akár csoportosan – betérő fiatalok segítséget, információt kaphatnak az őket érintő témákban, az otthonteremtési támogatástól, a külföldi ösztöndíj-lehetőségeken át, a karrierkérdésekig.

Fotó: IfiPress

A képen (b-j): Nagy Ferenc, Schanda Tamás, Herczeg Tamás, Bíró Csaba, Fülöp Csaba,
Janzsó Ádám, Pikó Tamás (háttérben)
(Fotó: IfiPress)

 

A március 11-i megnyitón részt vett többek között: Schanda Tamás, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Nagy Ferenc, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere, Herczeg Tamás tanácsnok, Bíró Csaba, a Közművelődési-, Ifjúsági-, Oktatási- és Sportbizottság elnöke, Fülöp Csaba, a kerület önkormányzati képviselője, Janzsó Ádám, a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) elnöke, Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, Varga Tamás, az Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály osztályvezető helyettese, Buzder Brigitta, városi ifjúsági referens, Csuvarszki Csanád, diákpolgármester, Sárközi Regina, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke, valamint az Új Nemzedék Központ részéről Pontyos Tamás projektvezető és Tölcsér Tímea.

Fotó: IfiPress

Nagy Ferenc, Békéscsaba MJV alpolgármestere
(Fotó: IfiPress)

 

Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere beszédében kihangsúlyozta: a város ismét gyarapodott – köszönhetően az EU-nak, a magyar kormánynak, illetve az Új Nemzedék Központ munkájának. „Nemes és fontos az a cél, amit a Közösségi Tér kitűzött maga elé. A város fontos feladatának tekinti, hogy a fiatalok megtalálják a helyüket Békéscsabán, hogy számukra is élhető legyen ez a város. Cél, hogy itt maradjanak felnőttként is – az önkormányzatnak rengeteg rövid- és hosszú távú terve van, hogy ezt elősegítse.”

Fotó: IfiPress

Schanda Tamás, helyettes államtitkár
(Fotó: IfiPress)

 

Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: ma valami fontos dolog kezdődik Békéscsabán. „Magyarországon a fiatalok kevesebb, mint 10 százaléka tartozik valamilyen formális vagy informális közösségbe – ez pedig igen keserű adat. Amikor ifjúságpolitikáról van szó, sok minden egyéb mellett – ilyen a családalapítás fontossága, vagy a munkahelyteremtés – nagyon fontos, hogy erről is beszéljünk: hogy létrejöjjenek új közösségek, és megerősödjenek a már meglévők. Többek között erről is szól az Új Nemzedék Újratöltve program.”

Hozzátette: „Az országban nagyon sokszor elhangzik a kérés – legyen egy hely. Legyen egy hely, ahol a fiatalok megtalálják a terüket, ahol segítséget és tanácsot kaphatnak. Ha pedig ezt a két dolgot, a keserű statisztikát és az igényt egymás mellé rakjuk, rögtön érthetővé válik, miért fontos egy ilyen program támogatása”.

Fotó: IfiPress

Csuvarszki Csanád, diákpolgármester
(Fotó: IfiPress)

 

Csuvarszki Csanád, békéscsabai diákpolgármester beszédében kiemelte, hogy a helyi fiatalok, diákok mindig is szívesen töltötték idejüket az épületben, számos programot szerveztek oda, a Csabai Garabonciás Napokra (negyed évszázados városi középiskolás diákrendezvény, itt derül ki minden évben, hogy ki lesz a diákpolgármester, illetve kik lesznek az alpolgármesterei – a szerk.) készülve volt, hogy éjszakákon át zajlott a házban az ötletelés.

Fotó: IfiPress

Nagy Ferenc és Schanda Tamás vágják át a nemzetiszínű szalagot
(Fotó: IfiPress)

 

A nemzetiszínű szalagot Schanda Tamás és Nagy Ferenc vágták át, majd utóbbi Pikó Tamásnak adta át, ezzel az épület hivatalosan is átadásra került, amelyet rögtön fiatalok vettek birtokukba, hiszen a Premier Művészeti Szakközépiskola diákjai adtak rögtönzött koncertet a jelenlévőknek. A megnyitó programja műhelyfoglalkozásokkal egybekötött előadásokkal zárult.

Galéria

Forrás: ujnemzedek.hu / IfiPress


Megosztás