2019. május 27., hétfő

Tudományok fővárosa a Várkert Bazárban

Tudományok fővárosa a Várkert Bazárbanevent

A régió egyik legösztönzőbb tudományos fesztiváljának célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a tudományokat és megmutassa, hogy a STEM érdekes, izgalmas területeket és megközelítéseket rejt.

Szeptember 23-án a Várkert Bazár világörökségi helyszínén összegyűlnek a tudományok nagyágyúi, hogy a nagyközönség előtt kössék össze a Földet a világűrrel, a robotokat az emberekkel, a tudományt a kíváncsiskodókkal a régió leginspiratívabb, STEM fókuszú tudományos buliján. A Magyar Villamos Művek főtámogatását élvező rendezvényen izgalmasabbnál izgalmasabb interaktív programokon vehetsz részt. A belépés ingyenes.

A régió egyik legösztönzőbb tudományos fesztiváljának célja, hogy közelebb hozza az emberekhez az „elefántcsonttoronyba” zárt, gyakran távolinak tűnő tudományokat és megmutassa, hogy a STEM (science, technology, engineering and mathematics) érdekes, izgalmas területeket és megközelítéseket rejt.

A Várkertben felépített pályán versenydrónok és pilótáik mérik össze tudásukat, virtuális sétát tehetsz a CERN részecskegyorsítóban, kapcsolatba léphetsz a NASA űrhajósaival, de a fesztiválon megjelenő több mint 60 kiállító és előadó jóvoltából önjáró robotokkal, Mars-szondával, utazó planetáriummal vagy robotépítéssel is készülnek a szervezők.

Látványos bemutatók, kísérletek szemtanúja lehetsz, előadásokat hallgathatsz a világűrről, a csillagokról vagy éppen a mesterséges intelligenciáról, sőt még egy valódi űrjárót is megcsodálhatsz majd, de a robotika kedvelői is megtalálhatják számításukat, hiszen a kiállítók egy része erről a területről érkezik.

A tudományos világ a laikusok számára sokszor túlságosan távolinak tűnik, pedig egy olyan korban, ahol az innovációk és azok elterjedése napról-napra befolyásolja mindennapjainkat és szokásainkat, nem árt tisztában lenni azzal, hogy hol is tartunk most a tudományos szférában. Lehet, hogy az a robot, amit most még tátott szájjal csodálunk egy rendezvényen, néhány év múlva már a saját szobánkba is beférkőzik. A Tudományok fővárosához hasonló rendezvények pontosan ennek a megismerésnek adnak teret” – idézi a szervezők közleménye Bartók Marcellt, a Tudományok fővárosát szervező Vízió Tudománykommunikációs Ügynökség vezetőjét. „Mindemellett persze nem titkolt célunk a STEM-területek, a mérnöki és tudományos pálya népszerűsítése, az utánpótlás bevonzása is” – tette hozzá.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás