2019. április 25., csütörtök

hőmérő, hőség, kánikula,

Történelmi hőség tombol Európában és több kontinensen

Spanyolországban és Portugáliában a legrosszabb a helyzet, de nemcsak Dél-Európát sújtja az afrikai eredetű forróság, a skandináv országok mellett Németországban és Svájcban is rendkívüli körülmények vannak, sorra dőlnek meg a melegrekordok.

Az Ibériai-félszigetet csaknem két évtizede nem látott hőhullám perzseli. Az afrikai eredetű forróság miatt napok óta 40 fok felett alakul a hőmérséklet, az előrejelzések alapján pedig további 2-3 fokkal is melegebb lehet a következő napoban. Komoly esély van arra, hogy megdől az európai melegrekord is, a jelenleg legmagasabb hőmérsékletet – 48 fokot – 1977-ben, Athénban mérték.

Madrid belvárosában 45 fokot is mutathatnak a hőmérők, így aki csak teheti, hűsöl a legmelegebb órákban, az utcákon többnyire csak turistákat látni, azonban ők minden lehetséges eszközzel küzdenek a meleg ellen. Van, aki vizes flakonnal hűti magát, míg mások a térképet használják napernyőnek, de van, aki az éttermek vízpermettel hűtött teraszán keres menedéket.

Nagyon meleg van. Voltam Valenciában és Barcelonában is, de ez a város a legforróbb. Délután muszáj árnyékba húzódni” – mondta egy mexikói turista. A múlt héten két férfi életét vesztette a hőség miatt, a spanyol hatóságok ezért azt javasolják, a délutáni órákban senki ne tartózkodjon a szabadban.

Portugáliában jöhet az enyhülés

A szomszédos Portugáliában is hasonló a helyzet. A fővárosban az emberek a szökőkutaknál keresnek enyhülést. Lisszabon térsége a legmelegebb területek közé tartozik az országban. Az előrejelzések szerint a 47,3 fokos melegrekord is megdőlhet – igaz, a meteorológus már enyhülésről beszél. „Először a partoknál, a hét elején kezdődhet az enyhülés. Talán a szárazföldi részeken még kitart a vörös riasztás néhány napig, de véget fog érni” – mondta a portugál meteorológiai szolgálat munkatársa.

Németországban és Svédországban is szokatlan az időjárás

De nem csak Dél-Európát sújtja rendkívüli hőség. Svájcban a feljegyzések szerint soha nem volt még annyira meleg a július, mint az idén. Genf környékén többször is 35 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, és a meleg egyelőre nem múlik.

Németországban is 39 fok körüli hőmérsékleteket mérnek. A rendkívüli szárazság miatt drasztikusan csökkent a Rajna vízszintje, ami már a hajózásban is egyre nagyobb nehézségeket okoz. „Kölnben a teherhajók már csak fél rakománnyal közlekedhetnek. Emiatt sokkal nagyobb a forgalom a folyón” – mondta az egyik hajózási társaság szóvivője, Christian Lorenz.

A hőség miatt idén kissé szokatlan lehet a Németország legészakibb részén megrendezett wackeni rockfesztivál is. A rendezvény inkább arról híres, hogy a több tízezer vendége általában szakadó esőben hallgatja a koncerteket, idén azonban nem panaszkodnak a résztvevők.

Negyedszer vagyok itt a fesztiválon. Végre süt a Nap. Három évben is a sárban gázoltunk, egy szavam sem lehet az időre” – mondta egy svéd látogató. Azonban a hagyománytisztelő fesztiválozóknak sem kell aggódniuk: a szokásos sárfürdőt többen is a felfrissülést szolgáló zuhanyoknál létrejött pocsolyákban tartották meg.

Japánban már a reggelek is elviselhetetlenek

Nemcsak Európában, hanem más kontinenseken is tombol a hőség, sőt rekordok dőlnek meg a világ más területein is. Az amerikai Halál-völgyben az eddigi legmelegebb hónapot regisztrálták, de kánikulától szenvednek Kínában, Dél-Koreában és Japánban is.

Japán több városában már délelőtt 10 órakor 36 fok fölé emelkedett a hőmérők higanyszála. A várható nappali meleg pedig általában 39 fok körül alakul. Az országban néhány nappal ezelőtt jelentették be, hogy május eleje és július vége között több mint százhúszan vesztették életüket és több, mint 55 ezer embert kellett kórházba szállítani a meleg miatt.

Szöul egyes részein pénteken a hőmérséklet elérte a 40 fokot is. Szakemberek szerint az ilyen sokmilliós nagyvárosokban nem feltétlenül az erős napsütés, hanem inkább a talaj felől érkező hő teszi elviselhetetlenné meleget. „Az erős napsütésben a talaj gyorsabban melegszik, mint a levegő. Ez a mesterséges anyagok esetében, mint amilyen például az aszfalt ez fokozottan igaz” – mondta egy szakértő.

A mérések szerint a Nap sugarai is erősebbek mostanában, mint évtizedekkel ezelőtt. A napsütés ereje 10 százalékkal, a levegő hőmérséklete 21 fokkal volt magasabb, mint 1994-ben, a talaj pedig már 4 fokkal melegebb most, mint akkor, mert jóval több a beépített terület Szöulban.

Kínában megteltek a strandok

Hasonlóan meleg van Kína több régiójában is. A fővárosban aki csak tud, próbál strandra menni. A megnövekedett forgalom jól érezhető. „A kánikula miatt az elmúlt napokban megduplázódott a látogatóink száma. Nyitottunk egy új medencét is, így ha a földszinten túl sokan lennének, akkor levezetjük őket az alagsori medencéhez” – fogalmazott az egyik strand igazgatója. Pekingben az előrejelzések szerint a hétvégéig marad a kánikula, csak utána várható az első felfrissülést hozó eső.

Kaliforniában az idei július a legmelegebb

Az egyesült államokbeli Kaliforniában megdőlt a legforróbb hónap rekordja. A Halál-völgyben júliusban 42,28 fok volt a havi átlaghőmérséklet. A térségben négy egymást követő napon át csaknem 53 fokos csúcshőmérsékletet mértek. A példátlan forróságban egy túrázó meghalt, két kiszáradt francia turistát pedig helikopterrel kellett megmenteni. A meteorológiai szolgálat hangsúlyozta, hogy az adatokat még hitelesíteni kell, mielőtt tényleg bekerülhetnek a rekordok könyvébe.

Hazánkban is hőség van

Nemcsak Amerikában, itthon is tombol a kánikula. A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Zamárdiban a strandon óriásunikornisokon, plédeken, napernyők alatt hűsöltek az emberek a parton, míg a vízben egymást fröcskölték strandolók. Rekkenő hőség volt, a tűző napon 35 fokot mértek, ezért szükség volt a folyadékpótlásra és a naptejekre is.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás