2019. április 26., péntek

Tökéletes reggelire, tökéletes omlett

Reggeli konyhatündérképzőnk első tananyagaként megtudhattátok, hogyan kell hibátlan tükörtojást készíteni. Most egy másik reggeli tojásétel, az omlett következik.

Az alap kérdés ugye az, hogy miként, miben tudnál reggelente néha otthon segíteni. A válasz kapásból adódik: reggelit készíteni. Eddig még csak-csak hamar el is jutunk gondolatban, de jön a második kérdés: Mit? Nos, forró húslevest például igen ritkán eszünk reggelire, hacsak nem egy-egy átbulizott hétvégi éjszaka után, bár általában gyomrunk akkor nem éppen arra vágyik, de ezt most hagyjuk.

Vannak viszont tipikus reggeli ételek, mint például a virsli, a sonka tojással (ham and eggs), a rántotta, a tükörtojás, stb. Azért ebből a nyúlfarknyi felsorolásból is látszik, ha reggeliről beszélünk, akkor a tojás igencsak dominál. egy korábbi cikkünkben már megtudhattátok, hogyan kell tökéletes tükörtojást készíteni. Most ugyanezt elmondjuk egy másik tradíciós reggeli tojásétellel, az omlettel.

Francia omlett (a kép illusztráció)

Francia omlett (a kép illusztráció)

De miért éppen omlett?

Többek között azért, mert csodás reggeli, de napközben bármikor elkészíthető, ráadásul gyorsan. Laktató, de nem egy drága étel, mégis mindenki szereti. Többféleképpen is fel lehet dobni, de ha csak megsózod, már attól is mennyei eledellé változik. Egyszerűen lenyűgöző az egyszerűsége és a sokszínűsége, de azt tudni kell, akkor a legjobb, ha forrón fogyasztjuk, egyenesen a serpenyőből.

Mi kell hozzá?

 • Egy jó serpenyő,
 • személyenként 2-3 tojás,
 • olaj vagy vaj,
 • só, frissen őrölt bors.

Ötletek kiegészítőnek, de ezek el is hagyhatók:

 • reszelt sajt,
 • csíkokra vágott sonka,
 • gomba,
 • bacon,
 • újhagyma,
 • snidling,
 • petrezselyemzöld,
 • zellerszár.
Francia omlett (a kép illusztráció)

Francia omlett (a kép illusztráció)

Hogyan készül a francia omlett?

Az első dolog, ami elengedhetetlen, az a megfelelő serpenyő. Egy hibátlan, tapadásmentes teflonserpenyőnél nincs jobb, mivel annyira megkönnyíti az omlett tányérra csúsztatását, hogy kár lenne más edénnyel próbálkozni. Egyszerűen nem éri meg a kockázatot. Ha esetleg nincs ilyen otthon, de van egy jó rozsdamentes acél serpenyő kéznél, használj egy kicsit több zsiradékot, és nem lesz probléma.

Egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben nem érdemes 2-3 tojásnál többet megsütni egyszerre, mivel nem tud jól átsülni. Egyszerre egy omlettet, egy személynek érdemes készíteni, így biztosak lehetünk abban, hogy sikerrel járunk, és a tojást is át tudjuk annyira sütni, amennyire szeretnénk.

Kezdjünk is hozzá!

A tojásokat verjük fel alaposan, legyen homogén a serpenyőbe kerülő egyveleg, ha egy kicsi hab is keletkezik a tetején, az az omlettünk javára válik. Szóval akár egy shakerben is felrázhatod.

Ha egy kicsi hab is keletkezik a felvert tojás tetején, az csak jó... (a kép illusztráció)

Ha egy kicsi hab is keletkezik a felvert tojás tetején, az csak jó… (a kép illusztráció)

Amikor beleöntöd a serpenyőbe, az olaj vagy a vaj legyen jó forró (ha teflon serpenyőd van, nem kell ebből sokat használni, elég egy vékony réteg), oszlasd el a felvert tojást, majd egy kicsit vedd vissza a hőmérsékletet, de azért ne takarékon süsd! Az omlettnek ugyanis gyorsan kell sülnie, ám arra vigyázni kell, hogy ne égjen meg az alja. A közepes láng a barátod.

Az omlettet nem kell kevergetni, mint a rántottát (ja, igen az omlett nem egyenlő a rántottával, bár sokan összekeverik), hanem hagyni kell szépen elterülni és keverés nélkül átsülni. No de nem teljesen! Mielőtt a teteje megszilárdulna, adjuk hozzá a fűszereket (só, frissen őrölt bors mennyei benne), esetleg sonkát, sajtot, pirított vagy párolt gombát, stb. Ezt követően egy spatulával nyúljunk az egyik oldal alá, hajtsuk fel középre, majd nyúljunk a másik oldal alá, hajtsuk fel azt is, és már készen is vagyunk.

A francia omlett készítése (a kép illusztráció)

A francia omlett készítése (a kép illusztráció)

Tehát az omlett akkor jó, ha az alja már szilárd, esetleg pirult is, a teteje viszont még „nedves”. Ne aggódj, a forró levegőtől kicsit meg fog szilárdulni az a rész is, ami folyós volt, de ha te még egy kicsit „szárazabban” szeredet, akkor akár meg is fordíthatod a már felhajtott tojást. Sokan úgy készítik, hogy felére hajtják, de ekkor is meg tudod fordítani (két spaluta használatával könnyebb a dolgod ilyenkor).

Ha különböző feltétekkel szeretnéd megbolondítani az omlettedet, akkor ezeket készítsd el előre, és legyen minden a kezed ügyében, felmelegítve, hiszen gyorsan kell dolgozni, mert ez a tojásétel pikk-pakk készen van! Jó, ha a tálaló tányért is előmelegíted egy kicsit, hogy ne hűljön ki gyorsan a francia omlett.

Az omlett nagyon szépen tálalható a tányéron, kerülhet mellé saláta, paradicsom stb., és megszórhatjuk egy kis petrezselyemmel vagy snidlinggel is, így akár vacsorának is megállja a helyét.Megosztás