2019. május 26., vasárnap

Honvédségi helikopterrel oltják a lángokat a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park – FRISSÍTVE: Eloltották a lángokat

A csütörtökön délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, pénteken kora reggel két honvédségi helikopter is érkezik a helyszínre, hogy bekapcsolódjon az oltásba – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében, ahol az aljnövényzet kapott lángra csütörtökön délelőtt, azóta mintegy 600 hektárnyi növényzet már leégett a nádas, füves területen, és összesen több mint ezer hektár van veszélyben. Lakott területet azonban nem veszélyeztet a tűz – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A tűz oltásában kilenc járművel mintegy 40 tűzoltó vesz részt Tiszafüredről, Karcagról, Püspökladányból, Mezőkövesdről, Hajdúszoboszlóról és Debrecenből. A tűzoltók folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti park igazgatóságával, a mezőőri szolgálattal és a honvédséggel – mondta a helyettes szóvivő.

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park

Honvédségi helikopterrel oltják a lángokat a Hortobágyi Nemzeti Parkban
(Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt)

A tűz oltását nehezíti, hogy a terület egy része mocsaras, lápos, egyes részeket egyáltalán nem lehet megközelíteni, ezért a Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint hajnalban felszálltak a Magyar Honvédség helikopterei is, hogy részt vegyenek a tűz oltásában. A szolnoki helikopterbázis két Mi-17-es helikoptere egyszerre csaknem 3000 liter vizet tud meríteni és emelni. A katasztrófavédelem munkáját a helikopterek személyzetén és a repülésvezetőn kívül a helyszínen repülőműszakiak segítik.

FRISSÍTÉS – Eloltották a lángokat

Eloltották a lángokat a Hortobágyi Nemzeti Parkban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek délelőtt. Mukics Dániel elmondta: jelenleg a további tűz kialakulásának esélyét szüntetik meg azzal, hogy körbelocsolják a lángok helyét, nehogy bárhol bármilyen izzás kialakuljon és újra kigyulladjon.

Szepesi Erika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője péntek reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a drónokkal végzett légi felderítés adatai szerint csaknem ezer hektárnyi terület égett le a Hortobágyi Nemzeti Parkban csütörtök délelőtt kitört tűzben. Mintegy hatszáz szarvasmarhát biztonságos helyre tereltek.

Forrás: MTI


Megosztás