2019. február 16., szombat

Ifjúsági Évindító (Fotó: IfiPress)

Tíz iskola jelöltje indul idén a diákpolgármesteri címért Békéscsabán – GALÉRIA

A szeptember 13-án megrendezett Ifjúsági Évindítón a csabai fiatalok megtudhatták, milyen programok várnak rájuk ebben a tanévben, valamint megismerhették a diákpolgármester-jelölteket is.

Az Andrássy Úti Társaskör (ATK) adott otthont szeptember 13-án délután annak az Ifjúsági Évindítónak Békéscsabán, amelyen kiderült, mikor és milyen programok várják a megyeszékhely fiataljait, diákjait a 2017/18-as tanévben. Fény derült így többek között az október 1-6. között megrendezésre kerülő Csabai Garabonciás Napok több részletére is, amelyen idén a város tíz középfokú oktatási intézményének jelöltje száll versenybe a diákpolgármesteri cím megszerzéséért, akik ezúton mutatkoztak diáktáraiknak és röviden ismertették céljaikat is.

Az Ifjúsági Évindítón megjelenteket Puskely Gergő városi DÖK-elnök és Illés Gyula diák-alpolgármester köszöntötte. Az eseményen a városvezetés részéről ott volt Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, Kiss Tibor sportért, oktatásért és kultúráért felelős alpolgármester, Bíró Csaba, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke, valamint Varga Tamás, a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának osztályvezető-helyettese.

Ifjúsági Évindító (Fotó: IfiPress)

A képen (b-j): Varga Tamás, Kiss Tibor, Szarvas Péter és Bíró Csaba
(Fotó: IfiPress)

A délután Buzder Brigitta ifjúsági referens lufis csapatjátékával indult, amelyben az önkormányzattól érkezett vendégek is tevékenyen részt vettek. Ezt követően Szarvas Péter polgármester szólt a diákokhoz, aki köszöntőjében kiemelte a városvezetés azon szándékát és törekvését, hogy a fiatalokat Békéscsabán tartsa. Mint elmondta, a város nyitott a fiatalok ötleteire, kezdeményezéseire, és igyekszik segíteni, támogatni azokat. A végső cél pedig mindezzel az, hogy megpróbálják Békéscsaba megtartóképességét, jövőképét az ifjúság gondolataiba eljuttatni és formálni, hogy figyeljék, miért és hogyan érdemes a jövőt Békéscsabán elképzelni.

Ifjúsági Évindító - Szarvas Péter (Fotó: IfiPress)

Szarvas Péter
(Fotó: IfiPress)

Ifjúsági események és programok

Buzder Brigitta a városi ifjúsági események és programokkal kapcsolatban beszámolt többek között a Békéscsaba Ifjúságáért díj október 5-i átadójáról, az október 25-i őszi Városi Ifjúsági Parlamentről (VIP), illetve a még aznap délutáni Városi Szülői Értekezletről, a Városháza novemberi nyílt napjáról, valamint az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért (EBI) Mentorprogramjáról. Az ifjúsági referens egyúttal mintegy el is köszönt a csabai diákoktól, ugyanis a Garabonciás Napok után már nem ő tölti majd be ezt a pozíciót.

Ifjúsági Évindító - Buzder Brigitta (Fotó: IfiPress)

Buzder Brigitta
(Fotó: IfiPress)

Puskely Gergő, a Békéscsabai Diákönkormányzat egy nappal korábban újból – immár harmadszor – megválasztott elnöke a programok ismertetése előtt felhívta a figyelmet a már hagyományos DÖK Castingra, amelyet idén október 17-én, kedden rendeznek, tehát aznap várják azokat, akik szeretnének csatlakozni városi diákszervezethez.

A Békéscsabai Diákönkormányzat programjai a tanévben:

 • október 25. – őszi VIP;
 • december eleje (pontos dátum még nem ismert) – Sportnap (röplabda, kosárlabda, foci);
 • január 12. – Évindító DÖK Bál;
 • február 22. – SuLink5;
 • március 21. – tavaszi VIP;
 • április 12. – Lézengő Ifjúság Kulturális Eseménye (LIKE).
Ifjúsági Évindító - Puskely Gergő (Fotó: IfiPress)

Puskely Gergő
(Fotó: IfiPress)

Az Andrássy Úti Társaskör részéről Pikó Tamás szólt a közösségi központ programjairól, rögtön kiemelve egy újdonságot, nevezetesen az ATK Stúdiót (amit Szarvas Péter polgármester és Bíró Csaba bizottsági elnök ki is próbált), amelyben hangszerekkel, erősítéssel, keverőpulttal négy zenekarnak állandó próbatermet tudnak biztosítani, de természetesen rajtuk kívül mindenkit szeretettel várnak, akit érdekel a zenélés, aki szeretné előadását rögzíteni. Pikó Tamás elmondta, hogy folytatódnak és kibővülnek a tavaly elindított klubfoglalkozások, illetve számos szórakozási és kikapcsolódási lehetőség is várja a fiatalokat, méghozzá díjmentesen. A programokról az ATK Facebook-oldalán lehet majd folyamatosan tájékozódni.

Ifjúsági Évindító - Pikó Tamás (Fotó: IfiPress)

Pikó Tamás
(Fotó: IfiPress)

A folytatásban egy rövid szünet, majd Fazekas Anna szociológus ifjúsági mobilitásról szóló előadása, végül pedig amire a legtöbben vártak, a Garabonciás Napok ismertetője következett.

Ifjúsági Évindító - Fazekas Anna (Fotó: IfiPress)

Fazekas Anna
(Fotó: IfiPress)

Több változás és tíz jelölt a 26. Csabai Garabonciás Napokon

A szervezők részéről Perjési Debóra elmondta, hogy közel húsz éve, 1999-ben fordult elő utoljára, hogy tíz iskola indított jelöltet a rendezvényen, így idén is egy nagyon jó versenyre van kilátás. Az idei Gara október elsején, vasárnap a fáklyás felvonulással és a nyitókoncerttel indul, és október 6-án, pénteken a diákpolgármester és a diák-alpolgármesterek első munkanapjával zárul.

A lebonyolítás terén több változás is lesz, kezdve rögtön a helyszínnel: az idei Garabonciás Napok minden programja a Szent István Egyetem kampuszának területén, valamint annak sportcsarnokában kerül megrendezésre, beleértve a happeninget, a kampánykoncerteket és a diákpolgármester-választást is, de GarabonCity is itt kap helyet. Változik továbbá a fáklyás- és a zárófelvonulás útvonala is, mindkettő a Szent István térről indul, majd a Szabadság téren át a Bajza utcán haladnak végig a diákok. A nyitókoncert fellépője még meglepetés, de ami biztos, hogy lesznek rendhagyó irodalomórák, zeneórák Beck Zolival, a 30Y frontemberével, művészeti versenyek, valamint sportparádé.

Ifjúsági Évindító - Perjési Debóra (Fotó: IfiPress)

Perjési Debóra
(Fotó: IfiPress)

Ahogy tavaly, úgy idén is minden iskolából 30-30 elektor és 10-10 zsűri értékel majd, beosztás alapján minden programon ott kell lenniük. A jelöltek, a kampányfőnökök, a stábtagok, az elektorok és a zsűritagok kötelező iskolai közösségi szolgálatot is teljesíthetnek meghatározott számú órákat.

Végezetül bemutatkoztak maguk a diákpolgármester-jelöltek is, akik a következők:

 • ANDRÁSSY – Fazekas Zsolt;
 • BEG – Horváth Gergő;
 • BELVÁR – Arbel Dániel;
 • GÉSZI – Harangozó István;
 • KEMÉNY – Nagy Levente;
 • KERI – Altmann Norbert;
 • KÖZ-G – Molnár István;
 • SZEGYA – Horcsák András;
 • TREFORT – Cseke Zoltán;
 • VÍZMŰ – Bodorló Balázs.
Ifjúsági Évindító (Fotó: IfiPress)

Felső sor (b-j): Bodorló Balázs, Harangozó István, Arbel Dániel, Horváth Gergő, Fazekas Zsolt és Nagy Levente.
Alsó sor (b-j): Cseke Zoltán, Horcsák András, Altmann Norbert és Molnár István.
(Fotó: IfiPress)

Oldalunk idén is felkeres és bemutat minden stábot és jelöltet. A riportokat hamarosan elkészítjük, majd az iskolák rövidített nevének alfabetikus sorrendjében jelentetjük meg azokat. Természetesen, a Garabonciás Napokon is ott leszünk majd, hogy megörökítsük a rendezvény jó néhány emlékezetes pillanatát.

Galéria

Fotók: IfiPress

Forrás: IfiPress


Megosztás