2019. január 19., szombat - Sára, Márió

Akkumulátor, töltés

Tippek a telefonakku üzemidejének növeléséhez

Két tényezőtől függ a leginkább, hogy meddig bírja az okostelefon akkuja: az egyik, hogy mennyire strapáltuk az adott napon, a másik, hogy miként bántunk vele a készülék használatba vétele óta.

Akár iOS, akár Android, akár Windows, az okostelefon átlagos használattal estére lemerül. Minél régebbi a készülék, annál gyorsabban, de nemcsak ez befolyásolja az akkumulátor üzemidejét, hanem főleg az, hogy nem feltétlenül a legjobb módon használjuk. Két tényezőtől függ ugyanis a leginkább, hogy meddig bírja az akku: az egyik, hogy mennyire strapáltuk az adott napon, a másik, hogy miként bántunk vele a készülék használatba vétele óta.

A mai Li-ion-akkumulátorok többet tudnak és kevésbé kényesek, de azért véges az élettartamuk. Minden töltés és újratöltés – egy töltésciklus – során kissé esik, 300-500 ciklus után pedig mintegy 80%-ra csökken az akkuk kapacitása. Íme, néhány tipp, amelyekkel némileg megnöveljük élettartamukat…

  1. Jól jön a gyorstöltő – ha van –, de nem kell minden éjszaka azzal tölteni. A gyorstöltés egyes vizsgálatok szerint csökkenti az akku kapacitását: ha nem sürgős, éjszaka használhatunk hagyományos, de azért szabványos, gyári töltőt, vagy kapcsoljuk ki a készülék szoftveres beállításaiban a gyorstöltést!
  2. Bár kíméletesebb az előbb említett hagyományos megoldás, de fölösleges az aggodalom, nem lehet „túltölteni” egyetlen korszerű készüléket sem. Áramköri védelmük ugyanis megakadályozza, hogy valóban túltöltődjenek: 100%-on lekapcsolják a szuflát. Ebből adódóan a régi típusú akkumulátorok csepptöltése sem működik.
  3. Ideális az akkuk számára hosszabb távon a kímélő, 80%-os töltöttség.
  4. Kerüljük a 0%-ra merítést: ha nem használjuk az eszközt, akkor is tartsuk legalább részben töltött állapotban!
  5. A Li-ion-akkumulátor 0 és 45 °C között működik megfelelően. Alacsonyabb hőmérsékleten, télen célszerű melegen, zsebben, táskában tartani, nyáron viszont óvni a közvetlen napsütéstől.
  6. A korszerű okostelefon szoftveresen kínál akkutakarékos üzemmódokat. Időnként érdemes az iOS készülékekben alacsony töltöttségűnek, droidban többnyire energiatakarékos módnak elnevezett funkciót igénybe venni. AMOLED kijelző esetén használjunk fekete háttérképet, sötét témát, a fekete szín ugyanis egyszerűen a LED-ek megvilágítása nélkül jelenik meg, vagyis takarékosabb!
  7. Ha csak lehet, használjunk wifit: akár 40%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a 4G-s böngészés!
Forrás: Híradó.hu


Megosztás