2019. április 25., csütörtök

Táncoló focisták, több tízezer ünneplő a Hősök terén

Több tízezres ünneplő tömeg fogadta a labdarúgó-Európa-bajnokságról hétfő délután hazatért magyar válogatottat a Hősök terén, ahol a játékosok köszöntésére külön programot szerveztek.

Hatalmas tömeg fogadta a magyar válogatott tagjait hétfő délután a Hősök terén. Az EB-ről hazatért csapat tagjai az ünneplésükre szervezett rendezvényen a színpadra állva köszönték meg a szurkolók támogatását. Dzsudzsák Balázs csapatkapitány kiemelte, külön örülnek, hogy össze tudták kovácsolni a nemzetet. Bernd Storck szövetségi kapitány szerint az elvárások nem csökkenhetnek, a csapat felé, nem ígért semmit, de arról beszélt, a következő feladat, hogy a VB-selejtező is jól sikerüljön.

Király és Gera már reptéren köszönetet mondott

A válogatott gépe a reptéri tűzoltók által tiszteleteként két vízsugár alatt gurult be a Liszt Ferenc Repülőtérre. A válogatott tagjai integetve és mosolyogva szálltak le. A reptér egy hatalmas táblával fogadta a válogatottat „Szép volt, köszönjük!” felirattal.

Fotó: MTI - Illyés Tibor

A magyar játékosok itt még Nizza repülőterén a hazainduláskor
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Király Gábor és Gera Zoltán még reptéren megköszönte a magyar szurkolóknak, hogy végig a csapat mellett voltak, nemcsak itthon hanem Franciaországban is. Király Gábor a válogatott teljesítménye kapcsán a sajtótájékoztatón azt mondta, a csapat legnagyobb erénye a tolerancia volt, a játékosok mindent egyénieskedést félretettek a siker érdekében. Minden klappolt, mindenki a csapat sikerét akarta, nagyon sokat dolgoztak ezen, jól akartak szerepelni – mondta. Mindketten hangsúlyozták, hogy a kiváló szereplés kulcsa a héthetes felkészülés volt, amely során végig jó hangulat uralkodott a csapaton belül. Gera hozzátette: pályafutása során talán először tapasztalta a válogatottnál, hogy ilyen hosszú idő alatt sem volt semmilyen feszültség a futballisták között.

Fotó: MTI - Kovács Tamás

Diadalív vízsugárból a válogatott gépe felett a Liszt Ferenc Repülőtéren
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

„Olyan öregek még nem vagyunk”

A sajtótájékoztatón a válogatott két legidősebb tagja, a negyven esztendős Király Gábor és a harminchét éves Gera Zoltán nyilatkozott. Gera hangsúlyozta: csodálatos élmény volt az Európa-bajnokság, ugyanakkor reméli, ez sokkal inkább valaminek a kezdete volt a csapat számára. Mindkét játékost megkérdezték válogatottbeli szereplésük esetleges folytatásáról, ám ezzel egyelőre nem kívánnak foglalkozni: Gera egy félmosollyal meg is jegyezte, hogy „olyan öregek még nem vagyunk”.

Cél a 2018-as VB

A leszállást követően Bernd Storck szövetségi kapitány elmondta, nagyon elégedett a szerepléssel, ugyanakkor már a jövőre, a következő két évre gondol, és legfontosabb célnak azt nevezte meg, hogy a válogatott kijusson a 2018-as oroszországi világbajnokságra. Hozzátette: nem szabad, hogy az elvárások megnőjenek a csapat irányába, hiszen nemzetközi szinten továbbra is tapasztalatlan együttesről van szó, amely ugyanakkor a kontinensviadalon megmutatta, hogy az élcsapatokkal is képes felvenni a küzdelmet.

A német szakember arról is beszélt, reméli, hogy az európai kupákban szereplő magyar klubcsapatok valamelyike érdekelt lesz a főtáblás küzdelmekben, mert így a válogatott játékosok is egyre több komoly nemzetközi mérkőzésen szerezhetnének tapasztalatot.

Fotó: MTI - Kovács Tamás

Csoportkép a gép előtt Ferihegyen
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Elek Ákos családja végigsírta a Himnuszt

Megszólaltak az eseményt élőben közvetítő M1-en hozzátartozók is, Elek Ákos felesége azt mondta, amikor férje pályára lépett az EB-n, az egész Himnuszt végigsírta a család, hatalmas élmény volt a számukra. Óriási, felfoghatatlan érzés, hogy egy egész ország a játékosokért szurkolt – tette hozzá.

Zúgott a „Szép volt fiúk!”

A válogatott busza a repülőtérről a Hősök terére indult a gyorsforgalmi úton, ahol a csapat mögött konvoj alakult ki. A játékosok fél hétkor érkeztek meg az ünnepség helyszínére, ahol több tízezer szurkoló várta őket. A Hősök terén a rajongók már a csapat buszának megérkezése előtt „Ria, Ria, Hungária”, „Szép volt fiúk”, „Magyarország, ollé, ollé” rigmusok kiáltásával melegítettek az ünnepségre.

A csapat buszának megérkezése után Kovács „Kokó” István műsorvezető egyenként szólította a színpadra a válogatott tagjait. A futballisták vezetéknevének említése után a tömeg egy emberként kiabálta a játékosok keresztnevét.

Fotó: MTI - Ruzsa István

Rengetegen várták a csapatot a Hősök terén
(Fotó: MTI – Ruzsa István)

Örülnek, hogy sikerült összekovácsolni a nemzetet

Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya az ünneplésen azt hangsúlyozta, hogy a szurkolók, a fergeteges szurkolás nélkül nem jöttek volna a sikerek, ezért nem lehetnek eléggé hálásak. Ezt követően örömét fejezte ki, hogy a játékukkal sikerült összekovácsolni a nemzetet és „Magyarország a legnagyobb ország lett”. Szerinte a felkészülés jól sikerült, és sajnálják a Belgium elleni vereséget. Végül hangsúlyozta: a csapat jó játéka nem egy-két hétre szól.

Storck már a VB-selejtezőkre koncentrál

Bernd Storck szövetségi kapitány megköszönte a szurkolók támogatását, majd úgy nyilatkozott, hogy a jövő csapata áll mögötte és megérdemelték azt a sikert, amit elértek. A reptér után a Hősök terén is elmondta, hogy a következő fontos feladatnak a világbajnoki selejtezőket tartja, és kifejezte reményét, hogy ezt az akadályt is leküzdik. „Keményen fogunk dolgozni ezért” – mondta.

Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd

Színpadon a válogatott és a Soho Party, zengett “Az éjjel soha nem érhet véget”
(Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

„A nézését meg a járását”

A szövetségi kapitány és Dzsudzsák Balázs megszólalása után Rakonczai Imre zenész fellépésével folytatódott az ünneplés, aki slágerrészleteket adott elő, köztük az „Újra itt van a nagy csapat” és „A nézését meg a járását” refrénű dalokat. A tapsoló , táncoló játékosok bekapcsolódtak az éneklésbe is, többük a telefonjával videózott. Ezután Betty Love, a Soho Party énekesnője, valamint Náksi Attila az együttes alapítója „Az éjjel soha nem érhet véget” című dalát adta elő, közösen a tömeggel és a focistákkal. A szerzemény a magyar válogatott hivatalos dala.

Arcukat és nevüket is adták a rendezvény végén

A slágercsokrot követően a tömeg elénekelte a Himnuszt, majd a csapatot éljenző skandálásba kezdett. Koko ezután megköszönte a szurkolónak, hogy eljöttek ünnepelni a csapatot. A válogatott tagjai negyed nyolc után pár perccel vonultak le a színpadról, majd a mögötte elkerített részen először hozzátartozóikkal, ismerőseikkel beszélgettek. A játékosok ezután odamentek a szurkolókhoz is, közös fényképeket készítettek velük, autogramokat adtak.

A rendezvény, majd a szurkolókkal való szelfizés háromnegyed nyolc körül ért véget, a válogatott tagjai buszokra szálltak, és a szurkolók nagy többsége is elhagyta a Hősök terét.

Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd

Ria-Ria-Hungária
(Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

Forrás: Híradó.hu


Megosztás