2019. január 18., péntek - Piroska

Szintet lépne a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre április 11-24. között a MITEM, melynek idei mottója: „Kortársaink, a klasszikusok”

Kortársaink, a klasszikusok” mottóval rendezi meg 14 országból 22 előadással április 11. és 24. között a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila főigazgató a MITEM budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt két évben a rendezvénynek sikerült európai ismertséget szereznie, most azonban a világ fesztiváltérképére is szeretnének felkerülni a MITEM-mel.

Idén ezért más kontinensekről is érkeznek – például jakut, argentin, koreai, kínai – előadások, de a különlegességek mellett vidéki és határon túli magyar színházak, valamint olyan nagy nevek is jelen lesznek, mint Thomas Ostermeier, Valere Novarina és Silviu Purcarete.

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a MITEM ars poeticája, hogy szükség van a szakmai diskurzusra. „A tradícióira büszke magyar nemzet az újításokban is vezető szerepet kell, hogy vigyen” – jegyezte meg, hozzátéve: a magyar színházi szakma évről-évre új utakat talál. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormányzat 2015-höz hasonlóan ebben az évben és 2017-ben is 200 millió forinttal támogatja a színházi találkozó megrendezését.

Rideg Zsófia és Kozma András szervezők a programot bemutatva elmondták, hogy az olaszországi Teatro Potlach az „Angyalok a város fölött” című produkcióját, az athéni Polyplanity Company pedig az „Iliász”-ból készített előadását hozza el. Sztatisz Livatinosz rendező Skype-on bejelentkezve úgy fogalmazott, hogy nehéz egy kötelező olvasmánnyal dolgozni, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az európai színház és irodalom Homéroszból táplálkozik.

Fotó: MTI - Kallos Bea

Vidnyánszky Attila
(Fotó: MTI – Kallos Bea)

Madridi-barcelonai koprodukcióban lesz látható Federico García Lorca „A közönség” című darabja, „Jindo Ssiitgimgut” néven autentikus koreai sámánszertartás érkezik a Nemzeti Színházba, míg Bertold Brecht „Galilei élete” című darabját Zsótér Sándor viszi színre; a Nemzeti egyik legújabb előadását a fesztivál közönsége is megtekintheti.

Thomas Ostermeier „Sirály”-rendezését egészen friss állapotában láthatják a MITEM-re érkezők, mások mellett Valérie Dréville szereplésével. A Szerb Nemzeti Színház Jovan Sterija Popovic „Hazafiak” című színművével jön Budapestre, Gorkij „Éjjeli menedékhely”-ét a tbiliszi Állami Zenés és Drámaszínház feldolgozásában láthatja a közönség, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház pedig Carlo Gozzi „A Holló” című komédiájának rétegeit fejti fel.

Valére Novarina Imígyen szóla „Louis De Funés” című darabját rendezi meg a debreceni Csokonai Színház társulatával, „Nevek erdejében” című produkcióját pedig Franciaországból hozza el. A radomi Tetr Powszechny egy sajátosan lengyel Gombrowicz-előadást mutat be a fesztiválon, melynek programjában egy tradicionális szecsuani opera is helyet kapott.

A világhírű román rendező, Silviu Purcarete a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházzal „Gulliver utazásai” címen egy Swift-feldolgozást mutat be, Weöres Sándor „Psyche”-jét pedig Vidnyánszky Attila viszi színre. Az „Othello”-t a Mikaprojekt helyezi át a mai Argentínába, de Shakespeare-t, a „Vízkereszt, vagy amit akartok” című komédiát hozza el a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is. Viktor Rizsakov a Moszkvai Művész Színház Akadémiájával vesz részt a MITEM-en.

A Nemzeti Színház idei bemutatói közül bekerült a programba a „Don Quijote” és a „6” című Csehov-feldolgozás is, a P.A. Ojunszkij Szaha Színház „TIIT” című produkciója a jakut hagyományokat ötvözi Shakespeare világával, a szczecini Teatr Wspolczesny pedig Wyspyanski „Akropolisz” című darabját hozza el a MITEM-re.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás