2018. október 21., vasárnap - Orsolya

R.I.P.

Színészek, énekesek, alkotók és sportolók, akiktől 2017-ben búcsúztunk

2017 sem múlt el gyász nélkül, több hazai és külföldi kiválóságtól kellett búcsúznunk. Szinte nem is volt olyan hónap, amikor ne jelent volna meg olya cikkünk, amelynek címe így kezdődött: „Elhunyt…” Az év utolsó napján róluk is megemlékezünk.

Ebben az évben is megannyi magyar és külföldi kiválóságtól búcsúztunk. A magyar zenei világot pótolhatatlan veszteségek érték, ahogyan a külföldi zenei élet kiválóságai és Hollywood sztárjai közül is többektől elköszöntünk, és akkor még nem említettük a filmművészetet és az élet más területét. Kivétel nélkül mindannyian sok örömet, büszkeséget szereztek munkásságukkal, rájuk emlékezünk most, kiemelve közülük néhányukat.

Kékes Zoltán

A Hungária együttes egykori gitárosa január 20-án, 67 éves korában hunyt el. „Több mint tíz éven át zenéltünk együtt, rengeteg közös emlék kötött össze minket. Bár az elmúlt években ritkán találkoztunk, leginkább akkor, amikor a Dolly Rollnak és a Nova Kultúr Zenekarnak közös fellépése volt. Nagyon közel állt hozzám, mintha egy családtagot veszítettem volna el” – emlékezett meg róla Novai Gábor, a Nova Kultúr Zenekar basszusgitárosa.

Gorden Kaye

A brit komikus-színészt a BBC „Halló, halló!” című sorozata révén ismerte meg a világ, amelyben René Artois, francia kávéház-tulajdonost alakította. A sorozat mind a 84 epizódjában és annak színpadi változatában is szerepelt. Érdekesség, hogy a szerepet csak 1982-ben kapta meg, így tulajdonképpen 41 évesen lett széles körben ismert, pedig korábban is népszerű volt hazájában. Január 23-án hunyt el, 75 évesen.

John Hurt

Az angol színész január 27-én, otthonában hunyt el 77 évesen. Öt évtizedet felölelő színészi pályafutása során több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is látható volt, játszott a többi között „A nyolcadik utas: a Halál” és az „Űrgolyhók” című filmben is, a Harry Potter-sorozatban pedig ő alakította a varázspálca-készítő Ollivandert.

Bill Paxton

Az amerikai filmszínész műtéti komplikációk következtében 61 évesen, február 25-én hunyt el. Olyan produkciókból ismerhetjük, mint az „Apollo 13”, a „Titanic” vagy a „Terminátor”. „Akik ismerték, mind érezték a művészet iránti szenvedélyét; melegszívűségét és kiapadhatatlan energiáját pedig letagadni sem lehetne” – közölte családja gyászjelentésben.

Kovács András

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló Művész filmrendező március 11-én, életének 92. évében hunyt el. Első filmjét 1960-ban még „beugróként” rendezte, majd az 1964-ben bemutatott, nagy társadalmi visszhangot kiváltó „Nehéz emberek” című filmje tette igazán ismertté. A kilencvenes évektől már csak dokumentumfilmeket készített a televízió számára. Dokumentum- és játékfilmjei többségét rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyzi.

Chuck Berry

Az amerikai gitáros, énekes március 18-án hunyt el, 90 éves korában. Ő volt a rock and roll atyja, a jellegzetes gitárintró kitalálója, a zenész, aki nélkül nem lett volna sem Elvis Presley, sem a The Beatles, sem a Rolling Stones. „Ha más nevet kellene adni a rockzenének, az a Chuck Berry lenne” – mondta róla egykor John Lennon.

Janza Richárd

A 2016-os duisburgi világkupán a felnőttek között 5.000 méteren harmadik helyezést elért ifjúsági világbajnok kajakos március 18-ra virradó éjjel barátjával együtt egy budapesti autóbalesetben vesztette életét, amikor a Szentendrei úton, egy piros lámpánál várakozó gépkocsijukba beleszáguldott egy másik jármű. A vádirat szerint a balesetet okozó 29 éves férfi többórás italozást követően vezette autóját a megengedett 70 km/h sebességet jelentősen meghaladó, mintegy 165-170 km/h sebességgel, fékezés nélkül ütközve a másik járművel.

Michael Parks

Az amerikai színész 77 éves korában, május 9-én hunyt el. A „Twin Peaks” című tévésorozat és a „Kill Bill”-filmek sztárja, aki olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Quentin Tarantino, Robert Rodriguez és Kevin Smith. „Michael volt és immár örökké marad is a legjobb színész, akit valaha ismertem. A „Veszett világ” és az „Agyar” című filmeket is kifejezetten neki írtam, annyira szerettem a játékát” – idézte fel utóbbi.

Roger Moore

Az „Angyal” című sorozatban Simon Templar, illetve James Bond egykori alakítója, aki a „Minden lében két kanál” című krimisorozat egyik főszereplőjeként Tony Curtis partnereként alkotott felejthetetlen párost, 89 évesen hunyt el május 23-án. „Vicces volt, minden körülötte lévő emberrel törődött, megmutatta nekem, milyen egy igazi filmsztár. Ő az én Bondom” – nyilatkozta megrendült kolléganője, Jane Seymour színművésznő.

Schubert Éva

A Kossuth-díjas színművésznő, Érdemes Művész július 11-én, 86 éves korában hunyt el. A legnagyobbak között kezdte pályáját, humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesült, de a drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtott. Több mint harminc filmben játszott, a televízióban egyik legemlékezetesebb szerepe az „Abigél” tanárnője volt, de játszott a „Szomszédok” című televíziós szappanoperában is.

Chester Bennington

A Linkin Park énekese önkezével vetett véget az életének július 20-án. „Hiányzik a szobából egy pajkos, vicces, ambiciózus, kreatív, kedves, nagylelkű hang” – emlékezett meg a zenekar többi tagja a zenészről, aki olyan űrt hagyott maga után, amit nem lehet betölteni.

John Heard

Az amerikai színész 72 évesen, szívroham következtében hunyt el július 21-én. A „Reszkessetek betörők” által vált ismertté világszerte, amelyben a MacCallister család fejét alakította, de olyan, hazánkban is nagy sikerrel futó sorozatok szereplője is volt, mint a „Maffiózók”, a „Szökés” vagy a „New York-i helyszínelők”. „Kétség kívül ő volt generációjának egyik legjobb színésze” – mondta róla Bette Midler filmszínész.

Robert Hardy

A brit színész 91 évesen, augusztus 3-án vesztette életét. Számos filmben és televíziós szériában játszotta Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnököt, és ismertebb szerepei közé tartozott a Harry Potter-filmek mágiaügyi miniszterének megformálása is. „Elegáns volt, csillogó, méltóságteljes, és néha kicsit mogorva, de most mindenki ünnepli, aki szerette őt és a munkásságát” – nyilatkozták gyermekei.

Jerry Lewis

A komédia királya augusztus 20-án otthonában hunyt el, 91 éves volt. A rendkívül sokoldalú művész, aki korának egyik legnagyobb komikus filmszínésze volt, rendezőként, forgatókönyvíróként, producerként, dalszerzőként is tevékenykedett, és filmes iskolájában olyan nagyságok tanultak, mint Steven Spielberg vagy John Lucas. „Az ő bolondsága nem butaság volt. Jerry Lewis vitathatatlanul zseni volt, egy áldás, akit sosem feledünk. Azért vagyok az aki, mert ő létezett” – emlékezett meg róla Jim Carrey.

Lórán Lenke

A Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 91 évesen, augusztus 27-én hunyt el. Kirobbanó temperamentumú, jó humorú, kiváló komika volt, aki az erőteljesebb eszközöket is szívesen alkalmazta. Számos vígjátéki szerepe mellett komolyabb karakterek megformálásában is maradandót alkotott. Mindig fáradhatatlan volt, energiával és derűvel, szüntelen játékkedvvel teli. Hangereje is töretlen maradt, megőrizte jellegzetes rekedtes hangszínét, tiszta artikulációját, miközben kedélye, mosolya, szemének hamiskás csillogása is a régi maradt.

Makk Károly

Az 1945 utáni rendezőnemzedék legegyénibb hangú, különös látványérzékenységű filmrendezőjét, a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyéniségét 92 évesen érte a halál augusztus 30-án. A cannes-i filmfesztiválra hat filmjét is meghívták az Arany Pálmáért folyó versenybe. Filmjei megjárták a londoni, a New York-i, a San Sebastián-i, a madridi fesztiválokat és számos díjat nyertek.

Ljubiša Samardžić

A jugoszláv és a szerb színjátszás egyik legismertebb alakját a magyar közönség a nyolcvanas években ismerte meg, akkor vetítette ugyanis a Magyar Televízió a „Forró szél” című tízrészes jugoszláv vígjátéksorozatot, amelynek főszerepében Surdát, az alacsony vérnyomással küzdő, kalapos, komikus figurát alakította. A szeptember 8-án, 81 évesen elhunyt színművész életének utolsó évében súlyos betegségben szenvedett, 2016. decemberében agytumor miatt operálták.

Tom Petty

A Tom Petty and the Heartbreakers frontembere kiváló zenész és dalszövegíró volt. Október 2-i halálát hirtelen szívmegállás okozta, 66 éves volt. „Tom Petty zenéje és dalai időtlenek. Csodálatos szerző, zenész és énekes volt. Pótolhatatlan és egyedülálló” – emlékezett meg róla Elton John.

Nepp József

A Magyar Mozgókép Mestere címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló Művész rajzfilmrendezőt, forgatókönyvírót életének 84. évében, október 6-án érte a halál. 1964-ben készült a „Gusztáv”-sorozat, a máig legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozat, amelynek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett ő a szülőatyja. „A Mézga-család”, majd a „Dr. Bubó” tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt, nem véletlenül nevezik őt az animációval foglalkozó filmtörténészek a magyar animáció mindenesének.

Aradszky László

A táncdalénekes, a hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója volt, váratlanul, otthonában hunyt el október 8-án. „Nyugodtan mondhatom, hogy az énekesek közül ő volt a legjobb barátom. Néha csipkelődtünk, cukkoltuk egymást, de ez inkább a külvilágnak szólt, mert nagyon szerettük egymást” – mondta Koós János.

Tóth II. József

A világbajnoki ezüstérmes labdarúgót, aki a magyar futball aranykorában tizenkétszer lépett pályára a válogatottban, 88 esztendős korában, október 9-én érte a halál. Ő volt a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja. Az 1954-es svájci világbajnokságon az NSZK elleni 8-3-as és a brazilokkal szembeni 4-2-es győzelemből aktív részt vállalt, előbbi találkozón gólt is szerzett, utóbbin a sérült Puskás Ferenc helyén szerepelt.

Som Lajos

A Piramis együttes egykori vezetője, basszusgitáros, dalszerző évtizedek óta betegeskedett, 70 éves korában október 30-án hunyt el. „Elképesztő energiával tudta képviselni a Piramist. Nyolc éven át végig ő volt a zenekar vezetője, szinte mindent ő intézett, a hátán vitte a csapatot” – idézte fel Gallai Péter zenész.

John Hillerman

Az egyik leghíresebb szerepe Jonathan Higgins, a karót nyelt brit birtokfelügyelő volt a „Magnum” című detektívsorozatban. A filmsztár otthonában hunyt el november 9-én, 84 éves volt. „Átlagos férfi volt, de volt egy másik oldala is. Számára az volt a legszebb nap, ha ágyban maradhatott egy jó könyvvel és kaviárt reggelizhetett. Vele vacsorázni mindig különleges élmény volt. És büszkén tölt el, hogy nyolc éven át a társasága lehettem” – emlékezett halála után Tom Selleck.

Malcolm Young

A skót származású ausztrál zenész, az ausztrál AC/DC hard rock együttes egyik alapító tagja és egyben ritmusgitárosa évek óta tartó betegsége után november 18-án távozott 64 évesen. „Ez egy szomorú nap a rock and roll számára. Malcolm Young a barátom volt és az AC/DC lelke” – emlékezett meg róla Eddie Van Halen amerikai gitáros.

Johnny Hallyday

A francia énekest és színészt, „a francia Elvisként” is emlegették, életében világszerte több mint 100 millió lemezét adták el. December 5-én daganatos betegsége miatt hunyt el, 74 éves volt.

Fábián Juli

A szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva volt, aki a dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt. 2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatójában, a „Like A Child” című dallal. Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 16-án hunyt el családja, barátai és zenésztársai körében.

Forrás: Híradó.hu / MTI / IfiPress


Megosztás