2019. május 27., hétfő

Szeptember közepén ismét „TeSzedd! – önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció

Szeptember 15-17-én lesz a „TeSzedd!2017 – önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy Magyarország az akcióval csatlakozik a Takarítási Világnaphoz. Az akció célja idén is a tisztább és egészségesebb környezet kialakítása az illegálisan közterületekre helyezett szemétkupacok eltüntetésével. Emellett a környezettudatos gondolkodásmód erősítése is cél, valamint a lakosság körében népszerűsíteni az önkéntességet, amelynek jelentős közösségépítő szerepe is van.

Az államtitkár hozzátette: a középiskolák számára azért is hasznos lehet a TeSzedd! mozgalomban való részvétel, mivel így a diákok a számukra kötelezően előírt 50 óra közösségi szolgálat egy részét ebben az önkéntes akcióban is teljesíthetik.

Megemlítette továbbá, hogy az elmúlt években két nagy nemzetközi, önkéntességen alapuló mozgalomhoz is csatlakozott Magyarország: a „Tisztítsuk meg Európát!” és a „Tisztítsuk meg a Földet!” akciókhoz.

A TeSzedd! akció főszervezője idén is a Földművelésügyi Minisztérium. A hetedik alkalommal megrendezendő önkéntes szemétszedési akcióra jelentkezők augusztus 16., szerda reggeltől regisztrálhatnak a teszedd.hu weblapon – közölte Búsi Lajos, az FM zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára. Emellett külön felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyes hulladékokat ennek az akciónak a keretében nem gyűjtenek.

Tavaly az akció keretében 190 ezer önkéntes vállalta lakókörnyezetének megtisztítását, 2.240 helyszínen csaknem 2.900 tonna szemetet gyűjtöttek össze, ami mintegy négyszerese az öt évvel ezelőtti mennyiségnek.

Forrás: MTI


Megosztás