2018. május 24., csütörtök - Eszter, Eliza

Szeptember 29-én rendezik a Kutatók Éjszakájátevent

Magyarország ismét csatlakozik az egész Európában ünnepelt Kutatók Éjszakája elnevezésű fesztiválhoz, amely idén szeptember 29-én várja az érdeklődőket. A szervezők leginkább a tizenévesekre és a huszonévesekre számítanak.

A rendezvényen a látogatók beléphetnek máskülönben zárt laboratóriumokba, megismerkedhetnek a tudományos kutatás új eredményeivel, sok helyen játékos formában sajátíthatnak el tudományos ismereteket. Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizenévesekre és a huszonévesekre számít, de a gyerekektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálja az őt érdeklő programokat – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit és szervezett érdekes programokat, tavaly viszont már 46 város mintegy 200 helyszínén kétezernél is több program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte több mint egymillióan vettek részt az ünnepen csaknem félezer városban.

A tavalyi tapasztalatokra építve idén is szerveznek a rendezvényt megelőző héten gerillaakciót, amelynek keretében ismert tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján próbálják bevonni a járókelőket tudományos kísérletekbe.

Az Európai Bizottság Marie Sklodowska-Curie Akciója azért hirdeti meg és támogatja pályázattal is évről évre ezt az eseményt, mert Európa jövőbeli versenyképességének a tudományos kutatás és az innováció a záloga. Kiemelten fontos felhívni erre a fiatalok figyelmét, hiszen ők lesznek a jövő kutatói és fejlesztői.

Forrás: MTI


Megosztás