2019. március 23., szombat

Százezer látogatót várnak a hétvégén a XX. Csabai Kolbászfesztiválra

A hagyományok és az újdonságok ötvözésére helyezik a hangsúlyt a fesztivál szervezői október 28. és 31. között a békéscsabai Városi Sportcsarnok melletti területen.

Október 28. és 31. között rendezik meg immár huszadik alkalommal a Csaba Kolbászfesztivált, amelynek alapeleme továbbra is a disznóvágások bemutatása, a csabai disznótorok hagyományainak a továbbadása. A fesztivál idén is az ifjúsági kolbásztöltő-versennyel indul, amelyre 250 csapat nevezett be. Esténként a koncerteké a főszerep, többek között Dr. Alban, illetve Thomas Anders és a Modern Talking Band fellépésével.

Ambrus Zoltán, a fesztivál ötletgazdája felidézte: az első Csabai Kolbászfesztivált 1997 októberében rendezték meg. Az első disznóvágás-bemutatót Hanó Miklós, jelenlegi alpolgármester vezetésével tartották. „Családias és frenetikus volt. Jellemzően csabaiak voltak a rendezvényen, aztán szép sorban hívták meg az emberek a rokonokat például Szlovákiából, a fővárosból és a Dunántúlról is” – mondta. Az első fesztivál legelső napján két mázsa sült kolbász fogyott el. Két évvel később már 30-40 ezer vendéget vonzott a rendezvény.

A hagyományokról szólva Vad Péter sajtóreferens kiemelte: rekordszámú, 750 csapat tölt kolbászt a szombati versenyen, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter „indít el”. Ugyancsak rekordszámú, mintegy kétszáz szárazkolbászt neveztek be a szárazkolbász-versenyre, érkeztek Erdélyből, Szlovákiából és a Vajdaságból is „disznóságok”. A pénteki ifjúsági kolbásztöltő-versenyre 250 csapat nevezett be – tette hozzá. Hétfőn töltöttkáposzta-főző versenyt is rendeznek.

A négynapos rendezvény alapeleme továbbra is a disznóvágások bemutatása, a csabai disznótorok hagyományainak a továbbadása – mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató. Az idei fesztiválon egy fotókiállítással emlékeznek meg az előző 19 évre és a most megjelent, csak a rendezvényen kapható „A Csabai” című könyvet is kifejezetten erre az alkalomra készítették – tette hozzá a fesztiváligazgató. A fesztivál belföldi vendégvárosa idén a szomszédos Gyula, a határon túli pedig a szlovákiai Érsekújvár lesz, emellett a Balaton-felvidéki borvidék is kiemelten szerepel a rendezvényen.

Esténként – a hagyományoknak megfelelően – a koncerteké a főszerep. Neves külföldi fellépőket hívtak a rendezvényre: péntek éjjel Dr. Alban ad koncertet, vasárnap este Thomas Anders és a Modern Talking Band érkezik új koncertprogrammal. A magyar fellépők között van a Neoton Família, Majka és Curtis, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz, az Ismerős Arcok, a WellHello és Demjén Ferenc.

Forrás: MTI / IfiPress


Megosztás