2019. február 17., vasárnap

Barlangban rekedtek fiatalok Tahiföldön (Fotó: YouTube.com)

Sorra mentik ki a thaiföldi barlangban rekedt fiatalokat

Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tagú ifjúsági focicsapat első négy tagját, egyes hírek szerint pedig ma is kiszabadult négy fiatal a barlang fogságából.

A fiatalok rövid időn belül egymás után bukkantak fel vasárnap a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. Onnan mentőautóval szállították őket a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket. Egészségi állapotukról egyelőre nem tudni részleteket.

A 11 és 16 év közötti fiatalokból, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23. óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában. A búvárok segítségével végrehajtandó, sok veszéllyel járó mentőakciót vasárnap, néhány órával az első sikerekről szóló hírek előtt kezdték meg kilencven – ötven külföldi és negyven thaiföldi – búvár részvételével. A srácokat egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indították el, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. Az egész művelet várhatóan kettő-négy napig is eltarthat az időjárás alakulásától függően.

A mentést a legjobb egészségi állapotú srácokkal kezdték meg vasárnap, majd szünetet tartottak, és a műveletet később folytatták, hogy felszínre hozzák a még a barlangban várakozó nyolc fiút, akik fiatalabbak és gyengébb úszók és edzőjüket. Az index.hu információi alapján magyar idő szerint hétfőn hajnalban újraindult a mentés, és újabb négy fiatalt mentettek ki.

A mentőegység az elmúlt napokban többször végigpróbálta a műveletet, egy ausztrál orvos pedig szombat éjjel megvizsgálta a fiúk egészségi állapotát, és zöld utat adott a mentésnek. A mentőakció megindítása sok szempontból kockázatos volt, mivel a csapat tartózkodási helyének megközelítése még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő, és a fiúk közül többen nem túl jó úszók. A mentés vezetője mégis azt mondta: úgy döntöttek, nem várnak tovább, mert az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje, és egy újabb monszuneső jelentősen rontotta volna a csapat kijutási esélyeit.

A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő: a barlang bejáratától a bent rekedtek tartózkodási helyéig mintegy négy kilométeres táv megtétele oda-vissza csaknem tizenegy órát vesz igénybe egy-egy búvár számára. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást. A fiatalok tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ha ez nem lenne elég, a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt.

Hazánk is felajánlotta a segítségét

Magyarország felajánlotta segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséhez – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: „természetesen ahogy az egész világ, úgy mi Magyarországon is szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy sikeres lesz-e a thaiföldi mentőakció. Remélhetőleg a labdarúgócsapat valamennyi játékosát és edzőjét is sikerül majd kimenteni a barlangból” – fogalmazott.

Kiemelte: a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert, s felvették a kapcsolatot a barlangi mentők vezetőjével. Jelezték a thaiföldi kormánynak, hogy ha szükség van további barlangi mentőkapacitásra, akkor Magyarország készen áll az együttműködésre a thaiföldi kormány és a magyar barlangi mentők között – mutatott rá.

A külügyminiszter kitért arra: konzultáltak a Magyar Karitásszal is az esetleges későbbi segítségnyújtásról, és a szervezet szintén készen áll arra, hogy a thaiföldi kormány igénye esetén támogatást nyújtson.

Mint mondta, a thaiföldi kormány megköszönte a felajánlást, és közölte, hogy a világ szinte valamennyi országából érkezett valamilyen felajánlás, és amennyiben igényt tartanak a magyar segítségre, időben jelzik, hogy a szükséges intézkedéseket megtehessék.

A FIFA-elnök meghívta a döntőre a kimentett fiúkat

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke meghívta az oroszországi világbajnokság vasárnapi döntőjére a kimentett fiatal focistákat. Infantino a thaiföldi szövetségnek küldött nyílt levélben hívta meg a fiatalokat és edzőjüket, valamint a hozzátartozókat. A FIFA elnöke is bízik benne, hogy mindenkit sikerül kimenteni, és valamennyien tudják vállalni az utazást, amelynek minden költségét a nemzetközi szövetség állja.

Forrás: MTI / IfiPress


Megosztás