2019. január 18., péntek - Piroska

Szilveszter

Sokan buliztak az utcán szilveszterkor szerte a világon – VIDEÓ

A világ nagyvárosaiban, valamint hazánkban is sokan várták az új esztendő beköszöntét az utcán bulizva. Tűzijátékokkal, szabadtéri koncertekkel, partikkal búcsúztak világ- és országszerte az emberek 2017-től.

Európában hatalmas biztonsági intézkedések mellett milliók várták az új esztendőt az utcákon, tereken, szerencsére nagyobb méretű probléma sehol sem volt. A világvárosokban koncertek, utcabálok, és fergeteges tűzijátékok köszöntötték az új évet, de itthon is remek volt a hangulat.

Szilveszter a nagyvilágban

Londonban, miután a Big Ben elütötte az éjfélt, hatalmas tűzijáték vette kezdetét. Brüsszelben, Párizsban és Bécsben, rengeteg rendőr, katona vigyázott arra hogy önfeledten ünnepelhessenek az emberek. Több ezren számolták hangosan az óév utolsó másodperceit, majd hatalmas tűzijátékkal köszöntötték az újévet az új-zélandi Aucklandben, de Ausztrália legnépesebb városában is látványos tűzijátékkal ünnepeltek. A show-t Sydney ikonikus látványosságainál rendezték meg: az Opera előtti öbölben úszó hajókról és a Kikötő hídról fellőtt rakéták hosszú perceken keresztül nyűgözték le a csaknem egymillió nézőt.

Ilyen volt a tűzijáték Sidney-ben:

A Japán fővárosában, Tokióban több százan engedtek fehér léggömböket az égbe. Az új év első perceiben sokan látványos tűzbemutatót vagy valamilyen más színházi előadást néztek, mások pedig a hagyományoknak megfelelően otthon imádkoztak, hogy az új év szerencsét hozzon nekik. Az egyik leglátványosabb tűzijáték Hong Kongban volt. A kikötő vizét folyamatosan a robbanó petárdák fényei világították meg, sokszor egyszerre több mint száz robbanás vakította el a nézőket.

Az Egyesült Államok kis- és nagyvárosaiban is utcai mulatságokkal és koncertekkel köszöntötték az új esztendőt. Mivel az USA-ban három időzóna van, nem mindenütt egy időben köszöntötték az új évet. A legtöbben a New Yorkban rendezett szokásos, nagy utcai partira figyeltek, amelyet a Times Square-en, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartottak meg.

Helyi idő szerint éjfélkor leereszkedett a hagyományos kristálygömb, tűzijáték vette kezdetét, majd konfettieső zúdult a mínusz 12-13 fokos hidegben fagyoskodó tömegre. Az éjfél utáni másodpercekben felcsendült Frank Sinatra „New York, New York” című száma, amelyre Bill de Blasio polgármester és neje is táncra perdült a koncertpódiumon.

A nagy televíziós csatornák élőben közvetítették a Times Square-en zajló ünneplést, s onnan kapcsoltak több amerikai nagyvárosba. Az éjfél előtti koncerten fellépett Mariah Carey is, aki – fellépése befejeztével – kifakadt: „rémes ez a hideg”, és azonnal forró teát kért. A koncertet Andy Grammer zárta, John Lennon „Imagine” című, híres dalával.

Persze, nem mindenhol volt hideg, hiszen például Miamiban nyárias melegnek örvendhetett az utcabálon nyüzsgő tömeg.

Szilveszter itthon

Dudaszótól és tűzijáték-ropogástól volt hangos a fővárosi Deák tér szilveszter este. Budapesten több százan vonultak az utcára – külföldiek és magyarok –, hogy együtt búcsúztassák el az óévet.

Szegeden az Ifjúsági Házban rendeztek óriási táncházat, Balatonalmádiban a „Traviata” zenéjére koccintottak pezsgővel. Debrecenben teljesen megtöltötték a Nagytemplon előtti teret az ünneplők: éjfélkor a „Fölszállott a páva” egyik idei nyertese, a Pendely együttes énekelte a Himnuszt a nagyközönségnek.

Miskolcon is több ezren ünnepeltek az utcán, és Pécsen is szabadtéri koncertekkel várták az óévet búcsúztatókat. Az enyhe idő miatt szinte az egész város az utcákon ünnepelt.

Buli után takarítás

A fővárosban hajnalban kezdték meg a munkát a közterület-fenntartó gépei: főleg a Vörösmarty téren és a Nagykörúton volt sok dolguk. Ilyenkor a hulladékmennyiség sokszorosa a napi átlagnak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szilvesztert követően száz-százötven tonna hulladék gyűlik össze csak a fővárosban.

Forrás: Híradó.hu / MTI


Megosztás