2019. május 27., hétfő

Riadt kutya

Senki ne menjen kutyával tűzijátékot nézni! Még délután sétáltasd meg, fáraszd le kedvencedet!

Minden évben komoly problémát jelent az augusztus 20-i tűzijáték, amelyre az állat idegrendszerétől függően reagál, de előfordulhat, hogy nyugodt természetű kutyák is megriadnak tőle.

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, minden évben komoly problémát jelent az augusztus 20-i tűzijáték. A probléma elsősorban a kutyákat érinti, ezért senki ne menjen kutyával tűzijátékot nézni!

A fény és hanghatások mellett – amelyre az állat idegrendszerétől függően reagál, de előfordulhat, hogy nyugodt természetű kutyák is megriadnak tőle – az állatok a nagy tömegtől is megijedhetnek és agresszívvé is válhatnak. A szakember azt javasolta, hogy a kutyások még délután menjenek el sétálni, fárasszák le az állatot és kutyáknak adható nyugtató is javasolt. Emellett nyugodt helyre zárással, a gazda folyamatos jelenlétével is segíteni lehet rajtuk – tette hozzá.

Egyed Anna állatorvos ugyancsak az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, hogy tapasztalatai szerint sok állattartó nem foglalkozik kellőképpen az állat személyiségével, pedig megfelelő tréninggel kezelhetőek lennének a különböző viselkedési formák, és sok félős kutyán lehetne segíteni.

Egyed Anna felhívta a figyelmet: az állattartónak jogszabályi kötelessége, hogy az állat szökését megakadályozza. Ennek legjobb módja, ha azt fizikailag megakadályozza, például a tűzijáték idején kennelbe, garázsba zárja az állatot, de állatorvossal konzultálva, akár gyógyszeres nyugtatót is beadhatnak a kutyának.

Ha mégis megtörténik a baj, és elszökik az állat, akkor a mikrochip – amelynek beültetése már kötelező – segítségével meg lehet találni az állatot – emlékeztetett az állatorvos.

Forrás: MTI / Híradó.hu


Megosztás