2019. január 18., péntek - Piroska

Rövid, de velős filmes hónap – VIDEÓevent

Februárban is rengeteg ígéretes film érkezik a mozikba: több, előzetesen is már közönségsikernek ígérkező film mellett nem lesz hiány díjvárományos alkotásokból sem, úgyhogy érdemes ebben a hónapban is tartalékolni némi pénzegységet mozijegyre.

Ráfordulunk a célegyenesre februárban, legalábbis ami a március 4-én tartandó Oscar-gálát illeti. Februárban ugyanis a magyar forgalmazók is mozikba küldik azokat a filmeket, melyek nagy esélyesei a filmvilág legrangosabb díjaira.

Így aztán már a hónap elejétől láthatjuk a „Szeretet nélkül”, a „Fantomszál”, valamint az „Én, Tonya” című filmeket, a további hetek során pedig mozikba kerül a „Szólíts a neveden”, „A víz érintése”, valamint „A Pentagon titkai” is. Díjvárományos alkotásokból tehát nem lesz hiány, ám februárban olyan sikerre ítélt filmek is érkeznek, mint a „Valami Amerika 3”, a „Fekete párduc”, vagy a „Szabadság ötven árnyalata”. Ezúttal egy kicsit megkésve ugyan, de íme, a mi ajánlatunk a hónapra.

Fantomszál 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
feliratos, amerikai dráma (2017), 130 perc / Bemutató: február 1.
Fsz: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville

A háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis vélhetően utolsó filmszerepét vállalta el a „Vérző olaj” és a „Magnólia” című remekműveket is jegyző Paul Thomas Anderson legújabb alkotásában. Day-Lewis egy Reynolds Woodcock nevű öntörvényű, bogaras ruhatervezőt alakít ebben a feszültséggel és fekete humorral teli, kissé bizarr romantikus filmben, aki egy új modellt fogad be a házába. Alma (Vicky Krieps) eleinte őszinte rajongója az idősödő férfinek, majd szép lassan irányítóvá válik, ám ezt sem Woodcock, sem az ő szintén a házban élő nővére, Cyril (Lesley Manville) nem nézi jó szemmel. A „Fantomszál” a divatvilág rajongói számára különösen ajánlott, hiszen a filmben látható rengeteg gyönyörű ruhaköltemény nemcsak egyszerű díszletként szolgál, hanem nagyon sokat elárulnak a szereplőkről. Közben e hat Oscar-díjra jelölt alkotás minden pillanatát áthatja a feszültség, melyet gyakran fanyar humorral old az arányokat és a ritmust ezúttal is kiválóan érző rendező.

Szólíts a neveden 16 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, olasz-francia-brazil-amerikai romantikus dráma (2017), 132 perc / Bemutató: február 8.
Fsz: Armie Hammer, Timothée Chalamet

Sokáig úgy tűnt, hogy ez a gyönyörű szerelmesfilm komoly esélyese lesz az idei díjszezonnak. Azóta ugyan sok minden történt a filmvilágban, és jelenleg a „Lady Bird”, a „Három óriásplakát Ebbing határában”, valamint „A víz érintése” tűnnek favoritnak az Oscar-díjakat tekintve, Luca Guadagnino filmje mégis mindenképp érdemes a figyelemre, és őszintén örülhetünk annak, hogy végül csak bevállalta egy magyar forgalmazó, hogy itthon is eljuttatja a mozikba ezt a mozgóképes költeményt. Nem könnyen emészthető darab ugyanis a „Szólíts a neveden”, sem témáját, sem megvalósítását tekintve. Sokan egyszerűen melegfilmként bélyegzik meg Guadagnino alkotását, azonban az összkép ennél jóval árnyaltabb: e film sokkal inkább szól a szerelem univerzalitásáról, a fiatalkori útkeresésről és arról, hogy a ’80-as évek festői Olaszországában hogyan szövődik soha el nem szakítható kötelék két ember között, akik, úgy tűnik, mindennél jobban szeretik egymást. Akárhogy is, a „Szólíts a neveden” megtekintése után egy picit biztosan másképp látjuk majd a világot.

Ősember – Kicsi az ős, de hős! 6 éven aluliak számára nem ajánlott
angol-francia családi animációs film (2018), 89 perc / Bemutató: február 15.

Ha Nick Park filmet készít, azt nem lehet szó nélkül hagyni. A „Csibefutam”, valamint a „Wallace és Gromit” Oscar-díjas alkotója idén a kőkorszak és a bronzkor határára kalauzol stop-motion gyurmaanimációs filmjével. A film története egy szerethető kőkorszaki törzs kálváriájáról szól. Öcsi és társai békésen nyulakra vadásznak az otthonukként szolgáló gyönyörű völgyben, ám az idillt a bronzmamuton vonuló zsugori Kupor szakítja meg, aki szemet vet a völgyre, hogy bányákat nyisson ott. Öcsiék egyetlen esélye a bronzhadsereg visszaverésére, ha kiállnak Kupor csapata ellen az ősi játékban, ehhez azonban a labdakezelés és a játék szabályainak elsajátítására van szükség, mely nem egyszerű feladat a különc törzs számára. A filmben a hamisítatlan angol humor keveredik a mai közéletre tett félreérthetetlen utalásokkal, miközben szerethető karakterek és kultgyanús figurák szórakoztatnak. Az „Ősember – Kicsi az ős, de hős!” felhőtlen és tartalmas időtöltés kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Foxtrott 16 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, izraeli-német dráma (2017), 108 perc / Bemutató: február 15.
Fsz: Lior Ashkenazi, Sarah Adler

Izrael Oscar-nevezettje majdnem jelölést is kapott a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában, ám végül talán épp a „Testről és lélekről” szorította ki az ötös mezőnyből. Samuel Maoz filmje egyébként igazi fesztiválkedvenc, mely az izraeli hadsereg kötelékében szolgáló Jonathan történetét meséli el. Jonathan szülei, Dafna és Michael egy nap sokkoló hírt kapnak: fiuk szolgálat közben életét vesztette. A film így a gyász folyamatát követi, melyben fontos szerep jut Michael visszahúzódó természetének, a kissé túlbuzgó, segíteni kívánó családnak, és persze az ügyet érzékeny problémaként kezelő izraeli katonai vezetésnek is. Ráadásul eközben Dafna rászokik a nyugtatókra, így a házaspár kapcsolata is megpróbáltatáson megy keresztül. A „Foxtrott” nyár óta meghódította a Velencei Filmfesztivált (épp az a zsűri díjazta, melynek Enyedi Ildikó is tagja volt), de sikerrel szerepelt például Zágrábban és Palm Springs-ben is. Ha pedig ez nem lenne elég, a kritikusok egyöntetű véleménye szerint a „Foxtrott” egy könyörtelen tudósítás a háború poklából. Kihagyhatatlan a februári kínálatból.

A víz érintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai dráma (2017), 123 perc / Bemutató: február 22.
Fsz: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones

Tizenhárom Oscar-jelölésével „A víz érintése” az idei „Kaliforniai álom”. Remélhetőleg az alkotók nem kerülnek majd olyan kínos helyzetbe, mint a „Kaliforniai álom” producerei a tavalyi díjátadón, amikor tévedésből az ő filmjük címét olvasták be nyertesnek a gála végén. Guillermo del Toro költői kosztümös sci-fi-románca tehát egyelőre abszolút befutónak tűnik, a történet remek allegóriát kínál a zaklatási botrányoktól felkorbácsolt Hollywood számára, hiszen a Sally Hawkins által alakított Elisa Esposito egy néma lány, aki beleszeret egy különös lénybe, akit fogságba ejtett a hadsereg. Mindez az 1960-as években történik, így aztán a tizenhárom Oscar-jelölést magyarázza, hogy a remek díszletekért, a jelmezekért, valamint a látványnak és a hangtechnikának köszönhetően is kijárt a jelölés a filmnek. Kíváncsian várjuk, hogy ez a hatalmas figyelem az Akadémia részéről mire lesz elég a március eleji díjátadón, az azonban kétségtelen, hogy del Toro filmjét nagyvásznon kell látni, és azok, akik kedvelték például a „Faun labirintusa” alkotását, ezzel a filmmel is megtalálják számításaikat.

Mozipremierek a hónapban

Február 1.

Szeretet nélkül 16 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, orosz-francia dráma (2017), 127 perc
Fsz: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov

Fantomszál 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
feliratos, amerikai dráma (2017), 130 perc
Fsz: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville

Manifesztum 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
feliratos, ausztrál-német dráma (2015), 95 perc
Fsz: Cate Blanchett, Andrew Upton

Én, Tonya 16 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai fekete komédia, 119 perc, 2017
Fsz: Margot Robbie, Sebastian Stan

A Babadook 18 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, ausztrál-kanadai horror-dráma (2014), 93 perc
Fsz: Essie Davis, Daniel Henshall, Noah Wiseman

Február 8.

A szabadság ötven árnyalata 18 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai romantikus dráma (2018), 105 perc
Fsz: Jamie Dornan, Dakota Johnson

Teheráni tabuk 16 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, osztrák-német animációs film (2017), 90 perc

Szólíts a neveden 16 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, olasz-francia-brazil-amerikai romantikus dráma (2017), 132 perc
Fsz: Armie Hammer, Timothée Chalamet

Február 15.

Fekete párduc 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
amerikai akciófilm (2018), 134 perc
Fsz: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira

Ősember – Kicsi az ős, de hős! 6 éven aluliak számára nem ajánlott
angol-francia családi animációs film (2018), 89 perc

Valami Amerika 3 16 éven aluliak számára nem ajánlott
magyar vígjáték (2018), 105 perc
Fsz: Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Szervét Tibor, Csuja Imre

Foxtrott 16 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, izraeli-német dráma (2017), 108 perc
Fsz: Lior Ashkenazi, Sarah Adler

The Workshop 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
feliratos, francia dráma (2017), 113 perc
Fsz: Marina Fois, Matthieu Lucci, Florian Beaujean

Február 22.

Hihetetlen történet az óriás körtéről 6 éven aluliak számára nem ajánlott
dán animációs film (2017), 80 perc

A víz érintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai dráma (2017), 123 perc
Fsz: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones

A Pentagon titkai 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
amerikai krimi (2017), 116 perc
Fsz: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie

Éjszakai játék 16 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai akciófilm (2018), 93 perc
Fsz: Rachel McAdams, Jason Bateman, Jesse Plemons

Forrás: IfiPress


Megosztás