2018. február 18., vasárnap - Bernadett

Rovat: Tudomány

Citrusfélék

Minden citrusféle őse a Himalájából származik

A Himalája délkeleti lábainál találták meg genetikai vizsgálatok alapján minden citrusféle eredetét – számolt be egy nemzetközi kutatásról a BBC News. Az első citrusfák nyolcmillió évvel ezelőtt jelentek meg a térségben, mielőtt az egész Földön elterjedtek volna.

Influenza

Levegő útján is terjedhet az influenza egy új kutatás szerint

Egy új amerikai kutatás szerint a betegek puszta kilégzésével is terjedhet az influenza, a vírusok továbbadásához köhögés vagy tüsszögés sem szükséges. Az eredmények szerint az eddigi óvintézkedések nem elegendőek a terjedés megakadályozására.

Tudomány

Ezek voltak 2017 legnagyobb tudományos húzásai – VIDEÓ

Tudományos felfedezésekben és innovációkban gazdag évet hagyunk a hátunk mögött. A gravitációs hullámok mellett egy sor egészségügyi áttörés is lázban tartotta a világot.

A SMOG-1 (Fotó: MTI - Balaton József)

Újabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára jövőre

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztett Zsebi becenevű kocka nagyon apró, élhosszúsága mindössze 5 centiméter, vagyis a térfogata a nyolcada a 2012-ben pályára álló Masat-1-ének, amely első magyar műholdként 1062 napot töltött az űrben.

Már hétévesek és remekül vannak a világ első klónkutyájának klónjai (Fotó: YouTube.com)

Már hétévesek és remekül vannak a világ első klónkutyájának klónjai

Immár hétévesek és remek egészségnek örvendenek a néhai Snuppy, azaz a világ első klónkutyájának életben maradt klónjai – derült ki egy tanulmányból, amelyben a szakemberek részletesen beszámolnak a kutyák fejlődéséről.

Az emberi agy

Magyar kutatók térképezték fel az agyi kapcsolatok egyénenkénti változékonyságát

A világon először az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói térképezték fel az agyi kapcsolatok egyénenkénti változékonyságát, akik eredményeiket a Neuroscience Letters című szaklapban közölték.

Könny

Könnyből fakasztottak elektromosságot ír kutatók

Ír tudósok felfedezték, hogy a könnyben és a tojásfehérjében lévő fehérje nyomás hatására képes elektromosságot létrehozni. A felfedezéssel szélesedhet az ún. piezoelektromosság használata.

EU Contest For Young Scientists 2017

Három magyar diák az EU ifjúsági tudományos versenyének döntőjében

Hárman képviselik Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében Tallinnban szeptember 22. és 27. között – közölte a Magyar Innovációs Szövetség.

Tudományok fővárosa a Várkert Bazárban

Tudományok fővárosa a Várkert Bazárban

A régió egyik legösztönzőbb tudományos fesztiváljának célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a tudományokat és megmutassa, hogy a STEM érdekes, izgalmas területeket és megközelítéseket rejt.

Mikroszkóp

Már lehet regisztrálni a Kutatók Éjszakája korlátozott számú résztvevőt fogadó programjaira

Szeptember végén ismét be lehet pillantani a kutatók birodalmába. Közel kétezer ingyenes programból válogathatnak az érdeklődők, bizonyos helyszíneken azonban csak korlátozott számban tudják fogadni a látogatókat, ezekre regisztrálni kell.

Kolumbusz Kristóf

Kolumbusz Kristóf portugál származását próbálják bizonyítani tudósok

A coimbrai egyetem és a lisszaboni műszaki főiskola (IST) munkatársai DNS-vizsgálatokkal próbálják igazolni Fernando Branco, az IST professzorának elméletét.

Kémia

Négy ezüstérmet szerzett a magyar csapat a Nemzetközi Kémiai Diákolimpián

A magyar csapat a tizedik helyet szerezte meg az országok nem hivatalos rangsorában, ezzel az európai országok között az egyik legjobb eredményt érte el.