2019. május 26., vasárnap

Rovat: Irodalom

Olvas, gyerekek

Átadták „Az év gyerekkönyve” díjakat a Könyvhéten

Az elismerést immáron harmadik alkalommal, öt kategóriában, független szakmai zsűri döntése alapján ítélték oda a 2017-es megjelenéseket díjazva – olvasható a Hubby – Magyar Gyerekkönyv Fórum MTI-hez eljuttatott közleményében.

Olvasás, könyv

Számtalan program az Olvasás Éjszakáján

Zenés programok és interaktív produkciók várják a közönséget Budapesten és vidéken szeptember 16-án, szombaton az Olvasás Éjszakáján – közölte a szervező Supka Géza Alapítvány.

Őszi újdonságok a Pagonytól kicsiknek

A hazai és a nemzetközi kortárs gyerekirodalom kiválóságai is megtalálhatók a Pagony nyár végi, őszi újdonságai között, de folytatódik és bővül a „Most én olvasok!”-sorozat is, valamint a legkisebbek is gazdagodhatnak friss, haladó szemléletű képeskönyvekkel.

Húszéves lett Harry Potter

Húszéves lett Harry Potter: 1997. június 26-án jelent meg a varázslótörténet első kötete

Húsz évvel ezelőtt a kiadó nem igazán hitt a történet sikerében, ugyanis mindössze 500 példányt nyomtatott az első kiadásból. Mára a Harry Potter-könyvekből 450 millió darabot adtak el világszerte.

Nemzetközi díjat nyert Gárdos Péter „Hajnali láz” című kötete

A nemzetközi elismerést francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda. Idén a második körbe jutott hat könyv közül a „Hajnali láz” kapta a szavazatok több mint felét.

Online versfolyam: már Kanadából is csatlakoztak diákok

Online versfolyamot szervez a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és a Veritas Kulturális Egyesület április 11-én, a Magyar Költészet Napján, amelyre Kanadából és New Yorkból is csatlakoztak magyar diákok.

Kertész Imre-emléknap Budapesten

„Nyomkeresők” címmel, várossétával és felolvasással Kertész Imre-emléknapot rendez április 1-jén, szombaton Budapesten a Szépírók Társasága közösen a Kelet Kávézóval és a Magvető Kiadóval.

Elkészült a világirodalom térképe. Hány művet olvastál közülük?

Egy Reddit-felhasználó világtérképen mutatja be a leghíresebb irodalmi alkotásokat. A térkép egyik különlegessége az, hogy az ismert műalkotások mellett betekintést enged olyan alkotásokba is, melyekről még soha nem hallottunk.

Arany János

Nagyszalontán kezdődik ma az Arany János-emlékév

Az 1817. március 2-án született költőóriás tiszteletére szervezett bicentenáriumi eseménysorozatot Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitja meg a költő szülővárosában.

József Attila versével aratott győzelmet a Nemzeti VERSeny nyertese

József Attila „A város peremén” című versével aratott győzelmet Pál Péter lendvai versenyző A Magyar Nyelv Napja alkalmából rendezett verseny döntőjén.

Időutazás villamossal a fővárosban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve két különjárati, három kocsis, Ganz UV korhű villamost állítottak forgalomba Budapesten, amelyek november 4-ig közlekednek.

Bob Dylan kapja az irodalmi Nobel-díjat

Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.