2019. március 26., kedd

EFOTT 2018

Rossz időben indult az idei EFOTT, a programkínálat viszont igen bőségesevent

A soproni VOLT után egy újabb nagy fesztivál résztvevőinek gyűlik meg a baja az időjárással – úgy tűnik, ez egy ilyen nyár. Kedden volt a mínusz első, szerdán pedig a 0. napja az EFOTT-nak, vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Turisztikai Találkozójának.

Jó pár csapatnak komoly gondot okozott a sátrak felállítása az erős szélben és az esőben a Velencei-tó partján. Vasárnapig több mint 200 program közül válogathatnak a vendégek – közölte az M1 Híradója.

Míg kedden a helyhiány, addig szerdán, a nulladik napon már a sátrak felállítása okozott fejtörést. A nagy szél és az eső is nehezítette a csapatok dolgát. Ám a fesztiválozók kedvét ez sem szegte, volt aki törött kézzel is boldogult.

A vasárnapig tartó rendezvényre az ország minden részéről érkeztek egyetemisták. Idén több mint 100 fellépővel és 200 programmal készültek a szervezők az egy hetes fesztiválra. Újdonság, hogy a tavalyinál nagyobb, a Velencei-tó partján egy 25 hektáros területen várják a bulizókat.

A családok éve alkalmából idén kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekkel érkezőkre, a fesztiválra családi jegyek is vásárolhatók. Az Egyetemisták és Főiskolások Turisztikai Találkozójára több, mint 120 ezer látogatót várnak.

Több mint száz fellépő

Maszlavér Gábor, a fesztivál igazgatója a rendezvény szerdai hivatalos megnyitóján elmondta: az EFOTT-on ad először koncertet Magyarországon a brit Jessie J, de fellép Velencén a szintén brit John Newman, az ausztrál Dub FX, a belga Lost Frequencies és a dán rockbanda, a Volbeat is. A magyar előadók közül színpadra áll többek közt a Wellhello, a Punnany Massif, a Halott Pénz, Majka és Curtis, de Rúzsa Magdi is ad koncertet a fesztiválon.

A fesztiváligazgató kiemelte: idén debütál a fesztivál családbarát helyszíne, ahol kézműves programok, gyermekbarát együttesek, gyermekrendezvények és szakképzett felügyelet várja a fiatal családokat. Újdonság az idei fesztiválon az innovatív mobilapplikáció is, amelyben tájékozódást segítő és a programokat áttekintő funkciók is megjelentek.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az EFOTT-on résztvevő felsőoktatási hallgatókat köszöntve elmondta: kreativitásukkal, tudásukkal hivatástudatukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország, a társadalom tud fejlődni.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) leköszönő elnöke a fesztivál fejlődéséről szólva elmondta: a diákbérletek számát az elmúlt négy évben harminc százalékkal növelték és összességében egy kistelepülésnyivel többen szórakoznak az EFOTT-on azóta. Hozzátette: a fesztivál területe másfélszeresére nőtt négy év alatt és a programokra fordított összeg is megkétszereződött. Gulyás Tibor az újdonságok közt említette, hogy idén először négy koncerten is jelen lesz jeltolmács.

Idén az EFOTT házigazda szerepét az ELTE vállalta, az intézmény kancellárja, Scheuer Gyula úgy fogalmazott: egy egyetemnek mind az oktatásban, mint az egyetemi szolgáltatásokban hallgató centrikusnak kell lennie. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a hallgatók szava és véleménye egyre jobban megjelenjen a magyar felsőoktatásban.

L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: rendkívül fontos az EFOTT jelenléte a Velencei-tó térségének. A Velencei-tónál önmagában több vendégéjszakát töltenek a turisták, mint Fejér megye egészében. Hozzátette, hogy tavaly csak Velencén 181 ezer volt a vendégéjszakák száma, ehhez az EFOTT is hozzájárult.

Koszti András, Velence polgármestere arról beszélt: sorozatban negyedik éve Velence ad otthont az EFOTT-nak és ezalatt kiváló együttműködés alakult ki a szervezőkkel.

Az idei EFOTT-ot július 16-ig tart, Velence-Sukoró térségében húsz hektáron, a koncertek mellett számos más programmal várja a fesztiválra érkezőket.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás