2018. október 21., vasárnap - Orsolya

Laurence Olivier-díj

Rekordszámú jelölést kapott a Laurence Olivier-díjra a Harry Potter-darab

11 jelölést kapott a legrangosabb brit színházi elismerésre a J. K. Rowling regényfolyama nyomán született „Harry Potter és az elátkozott gyermek” című darab – számolt be róla a BBC News.

Az Olivier-díjak történetében még nem fordult elő, hogy egy színmű ilyen sok jelölést gyűjtsön. A „Groundhog Day” című musical nyolc kategóriában indulhat a trófeáért. A jelöléseket hétfőn hozták nyilvánosságra, az esélyesek listáját két korábbi Olivier-díjas színész, Denise Gough és Matt Henry jelentette be.

Glenda Jackson, aki a The Old Vic színházban Lear királyt alakította, 1984 óta először kapott jelölést. A legjobb színésznő mezőnyben Jackson mellett Cherry Jones, Billie Piper és Ruth Wilson is esélyes a díjra. A legjobb színész kategóriában Ed Harris („Buried Child”) és Tom Hollander („Travesties”), valamint a Harry Pottert alakító Jamie Parker vagy Ian McKellen nyerheti a díjat.

A J. K. Rowling regényfolyama nyomán született „Harry Potter és az elátkozott gyermek” című kétrészes darab a harmincas éveik közepén veszi fel Harry Potter és barátai életének fonalát. A színmű, amelyet két estén játszanak, több mint ötórás. A darab 11 jelölésével a „Hajlakk” című musical 2008-as rekordját döntötte meg. A Potter-darab versenyben van a legjobb új színdarab díjáért is az „Elegy”, a „One Night in Miami” és a „The Flick” című előadások társaságában.

A varázslótörténetben Hermione Grangert alakító Noma Dumezweni a legjobb női mellékszereplőként lehet díjazott, Anthony Boyle, aki Scorpius Malfoyt játssza, a férfi mellékszereplő kategória díjára jelölt, és a darab zeneszerzője, Imogen Heap is díjazott lehet. John Tiffany, a dráma rendezője kétszer is szerepel a legjobb rendező mezőnyben, mivel a „The Glass Menagerie” című előadásért is jelölték. Vetélytársai Simon Stone, aki a „Yerma”, és Matthew Warchus, aki a „Groundhog Day” című darabot jegyzi.

A „Groundhog Day” egyébként a legjobb új musical kategóriában a „Dreamgirls”, a „School of Rock” és a „The Girls” című zenés darabokkal mérkőzhet meg. Az Andrew Lloyd Webber komponálta „Jézus Krisztus Szupersztár” felújítása hat jelölést kapott, köztük a legjobb musical felújításét. A „Dreamgirls” öt jelölést kapott, a darab sztárja, Amber Riley a legjobb musical színésznő díjára esélyes.

Kenneth Branagh különdíjban részesül majd az április 9-én, a Royal Albert Hallban rendezendő díjátadó ceremónián.

Forrás: MTI


Megosztás