2018. december 16., vasárnap - Etelka, Aletta

Rablóhús, saslik vagy zöldséges nyárs? Jöhet!

Lassan vége a szabadtéri grillszezonnak, de talán egy-két sütögetős buli még belefér. És miért pont rablóhús? Mert sokoldalú, húst és zöldséget egyaránt tartalmaz, na meg előkészíteni is buli.

Egy utolsó vagy utolsó előtti grillezésre ideális választás a rablóhús, amit mindenki a kezébe foghat, vagy a kenyerére helyezhet, és gyakorlatilag evőeszköz nélkül elfogyaszthat. Hívják még sasliknak, vagy nyársnak is, s szinte minden népnek megvan a konyhájára jellemző változata.

Csirke, bárány, sertés, hal, tengeri herkentyűk, zöldségek, sőt, gyümölcsök is kerülhetnek a nyársunkra. Lássunk néhány receptet, de mivel a hozzávalókat a vendégek száma alapján kell kimérni, ezért a mértékek megadásától most eltekintenénk. Egy támpontot tudunk adni: egy személyre nagyjából 20-35 dkg hússal számolj!

Rablóhús (a kép illusztráció)

Rablóhús (a kép illusztráció)

Szűz nyárs

Hozzávalók:

  • sertésszűz,
  • füstölt szalonna,
  • vöröshagyma,
  • Pritamin paprika,
  • só, bors, majoránna,
  • mustár.

Elkészítés:

A sertésszüzet ujjnyi karikákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, és állni hagyjuk. A szalonnát felszeleteljük és falatnyi méretűre vágjuk. A hagymát negyedeljük és szétszedjük. A pritamin paprikát hasonló méretűre vágjuk, majd mindezt felváltva felfűzzük a nyársunkra, a végén pedig az egészet átkenjük egy kis mustárral.

Rablóhús (a kép illusztráció)

Rablóhús (a kép illusztráció)

Cukkinis csirkés saslik

Hozzávalók:

  • csirkemell,
  • cukkini,
  • paradicsom,
  • hagyma,
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring.

Elkészítés:

A csirkemellet kockákra vágjuk, a cukkinit felkarikázzuk (ha nagy, akkor félbe vagy negyedbe vágjuk), befűszerezzük őket a csirkével együtt, és állni hagyjuk. A hagymát negyedekre vágjuk, és szétszedjük, a paradicsomot szintén negyed cikkekre vágjuk. Felszúrjuk őket a nyársra, és mehet is a faszénparázsra.

Rablóhús (a kép illusztráció)

Rablóhús (a kép illusztráció)

Gombás zöldséges nyárs

Hozzávalók:

  • gombafejek,
  • padlizsán,
  • cukkini,
  • paradicsom,
  • lila hagyma,
  • fokhagyma,
  • só, bors, kakukkfű.

Elkészítés:

A gombafejeket megtisztítjuk, a padlizsánt vastagabb negyed karikákra vágjuk, a cukkinit úgyszintén. Sózzuk őket, és pihentetjük, majd felitatjuk róla a sót. A paradicsomot, lila hagymát negyedekre vágjuk, a fokhagymát gerezdjeire szedjük, a gerezdeket félbevágjuk. A zöldségeket felfűzzük a nyársra úgy, hogy a gombafejbe kerüljön egy fokhagyma. Ha kész, borssal, kakukkfűvel megszórjuk a nyársakat. Tartármártásba mártogatjuk, miután megsült.



Megosztás