2019. február 16., szombat

Puskagolyó ihlette a Tesla szuperkamionját (Fotó: YouTube.com)

Puskagolyó ihlette a Tesla szuperkamionját – VIDEÓ

A cég nem elégszik meg a személyautók piacának forradalmasításával. Legújabban csúcsminőségű elektromos kamionnal rukkoltak elő, amely nemcsak külalakjában formabontó, hanem új szintet is képvisel a teherszállítmányozásban.

Az eddig szinte csak személygépkocsi-gyártásra specializálódott Tesla Motors felfutóban van: az elmúlt időszakban rekordmennyiségű elektromos autót adott el az amerikai vállalat, piaci érték tekintetében pedig nemrégiben nemcsak a Fordot, hanem a hatalmas General Motorst is megelőzte. Mindezt úgy érte el, hogy a kínálatában mindössze néhány elektromos személyautó típus volt a listáján.

Legújabb elektromos kamionjuk az összes kívánalomnak megfelel: érzékelőkkel, robotpilótákkal is felszerelték, és hagyományos üzemanyagokat egyáltalán nem igényel. A belbecs mellett lélegzetelállítóan merész a dizájn, ami már a kezdetektől olyannyira jellemezte a Tesla járműveit.

Elon Musk, a Tesla Motors alapítója nem kis büszkeséggel tudatta: a jövőt fémjelző kamion külalakja cseppet sem véletlenül olyan, mintha „puskagolyó” lenne. A beszálláshoz szükséges lépcsősort még egy méteres ajtó is takarja: minden bizonnyal azért, hogy ezzel még jobban csökkentse a jármű légellenállását.

Az elektromos kamion a legmerészebb várakozásokat is felülmúlja. 800 kilométert tud egy feltöltéssel megtenni. A jármű gyakorlatilag „bekamerázott”, szenzorozott, amivel úgy a sofőr, mint a közlekedés más résztvevőinek biztonságát is óvják. A Tesla Semi névre keresztelt gépcsoda kabinjában két hatalmas monitor van, amelyeken a vezetés közbeni összes információ megjelenítődik: a navigáció, az akkumulátorok feltöltöttségének szintje, s persze akár zenét is lehet hallgatni.

Ha valaki az akkumulátorok feltöltésének idején aggodalmaskodna: a Semi mindössze félórás elektromos töltéssel egyhuzamban 640 kilométert is meg tud tenni. A tervezők remélik, hogy az új típusú elektromos szállítóeszközök elterjedése révén jelentősen csökkenni fog a levegő szennyezettsége. 2014-es kimutatások szerint ugyanis a kamiontársaságok által az utakon közlekedő járműveik Amerika légszennyezettségének 23 százalékáért voltak felelősek.

A Tesla Motors illetékesei kijelentették: az új elektromos kamionmodell a jelenlegi, hagyományosnak mondott típusoknál 25 százalékkal gazdaságosabban működik, ráadásul 1,6 millió megtett kilométerig a cég teljes garanciát vállal új, a jövőt idéző teherjárművére.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás