2018. április 21., szombat - Konrád

Mozi

Hetente csak három premierfilm júliusban, de azért lesz mit nézni a mozikban – VIDEÓ

A blockbuster-szezon tovább pörög, de az is találhat kedvére való hollywoodi látványosságot, aki szeretné elkerülni a sokadik képregényfilmet vagy az újabb kretén amerikai vígjátékot.

A júniusi huszonöt premierrel szemben júliusban mindössze tizenkét film debütál a hazai mozikban, így a választék finoman szólva sem lesz a legszélesebb: a stúdiófüggetlen artfilm-forgalmazók ilyenkor mindig visszavonulnak, így gyakorlatilag egyetlenegy szerzői darab várja a tartalmasabb szórakozásra vágyó nézőket a hónapban. A blockbuster-szezon azonban tovább pörög, minden hétre jut egy nagyköltségvetésű látványfilm, sőt, többségükhöz elég komoly minőségi elvárások is kapcsolódnak.

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

De aki szeretné elkerülni a sokadik képregényfilmet (még úgy is, hogy júliusban Pókember tér vissza a filmvászonra) vagy az újabb kretén amerikai vígjátékot, mely most a „Baywatch” című sorozat egész estés változata lesz, az is találhat kedvére való hollywoodi látványosságot, mi több, európai műfajfilmet is. Íme, a júliusi premierek, ajánlókkal fűszerezve.

Én és a mostohám 16 éven aluliak számára nem ajánlott
(Bemutató: július 13.)

Bár a hónap egyetlen szerzői filmje inkább az idősebb közönséget célozza meg, a borzasztó magyar című „Én és a mostohám” (az eredeti cím franciául és angolul is: A szülésznő) egy olyan kisrealista melodrámának ígérkezik, amelyet nem feltétlenül csak idős értelmiségiek fognak tudni értékelni. A történet két idősödő nő különleges barátságáról szól: Claire (Catherine Frot) hosszú évek után újra találkozik egykori mostohaanyjával, Béatrice-szel (Catherine Deneuve), és a kezdeti súrlódásokat követően szép lassan elkezdik értékelni az igaz barátságot, és átértékelni addigi életüket. A külföldi kritikusok odáig voltak a film érzékenységétől és a két főszereplő színészi munkájától, így aki egy picit ínyencebb filmcsemegére vágyik júliusban, az ezzel a filmmel biztosan nem nyúl mellé.

A majmok bolygója: Háború 16 éven aluliak számára nem ajánlott
(Bemutató: július 13.)

Néhány évvel ezelőtt valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy A majmok bolygója-univerzum újjáélesztése ekkora siker lesz mind a kritikusok, mind pedig a közönség körében. A 2011-ben és 2014-ben a mozikba került „Lázadás”, illetve „Forradalom” alcímekkel futó előzményfilmek sikerrel tágították ki az 1968-ban készült sci-fi műremek és az azt követő középszerű folytatások által megteremtett világot, továbbá az alkotók képesek voltak a majmok társadalmának kialakulását hihetetlen érzékletességgel bemutatni, Caesart, azaz az emberszabásúak vezérét pedig karakteres főhősként ábrázolni, így új fénytörésbe helyezni a korábbi, kronológiailag azonban e történetek után játszódó filmeket. Idén ez a széria folytatódik, ahogy egyre közelebb kerülünk a majmok világuralmához, Caesarnak is egyre komolyabb harcot kell vívnia az ellenük küzdő maroknyi embersereg ellen, ez a háború pedig egyre komolyabb kockázattal és minden korábbinál nehezebb döntésekkel jár. „A majmok bolygója: Háború”-t az eddigi kritikák az előzménytrilógia tökéletes lezárásának tartják, elképesztő látvánnyal és izgalmas kérdéseket boncolgató történettel, így tehát minden adott az igényes, és ebben az esetben nem éppen könnyed szórakozáshoz.

Dunkirk 16 éven aluliak számára nem ajánlott
(Bemutató: július 20.)

Ha Christopher Nolan filmet készít, arra érdemes odafigyelni. Az angol rendező sikerrel újította meg a képregényfilmeket a Sötét lovag-trilógiával, de az egyes nagyszabású Batman-kalandok között is olyan remek munkákkal jelentkezett, mint „A tökéletes trükk”, vagy az „Eredet”, korábbi filmjei pedig különösen kultgyanúsak, elég csak a „Mementó”-ra vagy legelső low-budget egész estésére, a „Following”-ra gondolni. A háborús film műfaja eddig kimaradt a rendezői repertoárból, a „Dunkirk” ilyen szempontból biztosan hiánypótló. No meg abból a szempontból is, hogy a film a második világháború egy olyan csatájáról szól, melyet nem a szövetségesek nyertek meg. A „Dunkirk”-ről nagyon keveset lehet tudni, még nemzetközi kritikák sincsenek róla, a sztárgárda viszont önmagában nézőcsalogató: Tom Hardy, az Oscar-díjas Mark Rylance, Kenneth Branagh és Cillian Murphy neve is szerepel a stáblistán. Nagyon kijárna már egy igazán jó világháborús film, Christopher Nolan remélhetőleg ezúttal is hozza a tőle megszokott színvonalat.

Valerian és az ezer bolygó városa 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
(Bemutató: július 20.)

Talán Luc Besson új filmje a nyári blockbuster-időszak legbátrabb vállalkozása, hiszen nem egy jól ismert széria folytatásáról, még csak nem is egy kultikus film újragondolásáról, hanem egy szélesebb közönség számára kevéssé ismert sci-fi képregény filmadaptációjáról van szó, mégis akkora költségvetésből készült, mint bármelyik Transformers-kaland a második résztől számolva. A ráköltött pénz meg is látszik a Valerian eddigi előzetesein, Besson filmje egy látványos űreposznak ígérkezik, melynek fogadtatása két szélsőérték között mozoghat: vagy megsemmisítő kritikák és totális nézői érdektelenség lesz a sorsa, vagy piedesztálra lesz emelve eredetisége és bátorsága miatt, és akár új irányt is kijelölhet a nagyköltségvetésű látványfilmek számára. Besson a húsz évvel ezelőtti „Ötödik elem”-mel már bizonyította, hogy ért az űrben játszódó sci-fi műfajához (hogy rohan az idő), a Valeriannak pedig már csak az azonnal szembetűnő különlegessége miatt is érdemes lehet adni egy esélyt.

Atomszőke 18 éven aluliak számára nem ajánlott
(Bemutató: július 27.)

Fővárosunkban forgott ez az instant adrenalinlöketnek ígérkező véres akciófilm olyan sztárok közreműködésével, mint Charlize Theron, John Goodman, Eddie Marsan és Til Schweiger. Budapest most épp Berlint fogja „alakítani”, méghozzá a hidegháború idején, ahová egy kémnő érkezik (őt játssza Theron) egy gyilkossági ügy apropóján. A rendező az épp a „Deadpool” második részén dolgozó David Leitch, aki bizonyítottan ért az akcióhoz, hiszen a nagyszerű „John Wick” első részén is dolgozott. Elég csak megnézni az előzetest ahhoz, hogy kiderüljön: az „Atomszőke” biztosan egy stílusos és látványos akciójelenetekkel dolgozó film lesz, mely tökéletes választás lehet egy nyáresti mozizásra.

Várható mozipremierek a hónapban

Július 6.

Kipörgetve 16 éven aluliak számára nem ajánlott
francia akcióthriller
Fsz: Scott Eastwood, Ana de Armas, Gaia Weiss, Freddie Thorp

Pókember – Hazatérés 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
amerikai sci-fi akciófilm
Fsz: Tom Holland, Robert Downey Jr., Marisa Tomei

Swingerklub 18 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, dán romantikus vígjáték
Fsz: Martin Buch, Mille Dinesen, Rasmus Botoft

Július 13.

Baywatch 16 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai akció-vígjáték
Fsz: Dwayne Johnson, Zac Efron, Kelly Rohrbach, Alexandra Daddario

Én és a mostohám 16 éven aluliak számára nem ajánlott
francia dráma
Fsz: Catherine Deneuve, Catherine Frot, Olivier Gourmet

A majmok bolygója: Háború 16 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai sci-fi akciófilm
Fsz: Judy Greer, Woody Harrelson, Andy Serkis

Július 20.

Dunkirk 16 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai-angol-francia történelmi dráma
Fsz: Tom Hardy, Cillian Murphy, Bobby Lockwood, Mark Rylance

Szerelmes SMS 16 éven aluliak számára nem ajánlott
feliratos, német romantikus vígjáték
Fsz: Karoline Herfurth, Friedrich Mücke, Nora Tschirner

Valerian és az ezer bolygó városa 12 éven aluliak számára megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
francia sci-fi akciófilm
Fsz: Dane DeHaan, Cara Delevingne

Július 27.

Atomszőke 18 éven aluliak számára nem ajánlott
amerikai akcióthriller
Fsz: Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman

Totál gáz 16 éven aluliak számára nem ajánlott
francia-macedón vígjáték
Fsz: José Garcia, André Dussollier, Charlotte Gabris

Dzsungel mentőakció 6 éven aluliak számára nem ajánlott
francia családi animációs film

Forrás: IfiPress


Megosztás