2019. január 18., péntek - Piroska

Örök tél

Premier előtti vetítést nyerhettek

Az „Örök tél” című film alkotói online történelmi vetélkedőt hirdetnek középiskolás diákok számára, akik iskolai premier előtti vetítést is nyerhetnek. A január elsején kezdődő, háromfordulós online vetélkedőre december 28-ig lehet regisztrálni.

Jövő év februárjában mutatja be új történelmi drámáját, a „Félvilág” és „A berni követ” alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró. Az „Örök tél” című film a szovjet Gupvi táborok elhallgatott világába vezeti be a nézőt, ahol csaknem 250 ezer magyar szenvedett a II. világháború után.

A bemutató előtt az alkotók egy online történelmi játékra hívják a 14-18 éves diákokat, akik így jobban megismerhetik ezt a tanórákon kevésbé kibontott korszakot – olvasható az akció kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.

A II. világháború végén a győztes Szovjetunió katonai- és belügyi szerveinek foglyaként kétszázötvenezer férfit és nőt hurcoltak Magyarországról a Gulag és Gupvi kényszermunkatáborokba. Akik évekkel később hazatérhettek a rabságból, nem beszélhettek szabadon a velük történtekről, így a magyar történelem fenti korszakáról a legtöbben még mindig nagyon keveset tudnak. A játék célja, hogy a diákok érdeklődését felkeltsék és ismeretanyagukat bővítsék a téma iránt.

A háromfordulós online vetélkedőre osztályok nevezhetnek. A kérdések többsége tesztjellegű, négy lehetséges válasz közül kell kiválasztani a helyes megoldást. Leíró, esszé szöveget csak az utolsó forduló végső kérdése fog igényelni.

A három forduló után a legtöbb jó választ adó első három osztály díja az iskolájukban szervezett privát vetítés lesz, valamint a versenyben részt vevő diákok a film limitált kiadású DVD változatát is megkapják. A győztes osztályokat felkészítő tanárok munkáját a film limitált kiadású DVD anyagával, valamint az alkotás díszkiadványával köszönik meg az alkotók. A kötet a filmről szóló érdekességek mellett a történelmi korszakba is betekintést enged a túlélők szemén keresztül.

Az online vetélkedőre a www.oroktel.hu oldalon lehet regisztrálni december 28-ig. A háromfordulós játék a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával január elsején kezdődik.

Forrás: MTI


Megosztás