2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

17. ARC plakátkiállítás (Fotó: Pető Zsófia)

Plakátmagányban ázó éjjelekevent

Szeptember 24-ig tekinthető meg ingyenesen a 17. ARC közérzeti kiállítás Budapesten, az Ötvenhatosok terén. A kiállítás idei témája: „Vigyázat, civilek!”.

Az immáron 17. alkalommal megrendezett ARC 2000 óta minden évben valamilyen aktuálpolitikai témában hirdet pályázatot az ARC kiállítást szervező csapat, melyre mindenki nevezhet. Idén több, mint 800 pályamunkát küldtek be, melyeknek csupán tizede szerepel a végleges kiállításon. Ezeket a munkákat is értékeli a zsűri. A helyezést elért munkák a kiállítás Facebook-oldalán is megtekinthetők.

Sokakban talán felmerül a kérdés, hogy miért menne el bárki is egy plakátkiállításra. Plakátkiállítás? Olyan egyáltalán miért van, ha az életünk minden területét a reklámok hálózzák be, és csak ki kell menni a lakásból, hogy plakátokat lássunk? Ezek után kinek lenne kedve elmenni plakátokat nézni?

17. ARC plakátkiállítás (Fotó: Pető Zsófia)

(Fotó: Pető Zsófia)

Ám így hozzáállni merő butaság, hiszen a plakát is egy bizonyos képzőművészeti forma. Ráadásul elég különleges, hiszen a plakátokat az átlagosan csak pár másodpercig nézzük, és ennyi idő alatt kell benyomást gyakorolnia ránk. Nehéz feladat jó plakátot csinálni, és hosszas folyamat előzi meg az elkészítést. Minden apró részletet figyelembe kell venni, és gondosan meg kell válogatni a színek használatát, hogy elérje a kellő hatást.

Az ARC-on a plakátok színe-java sorakozik fel. Többségük nem reklámjellegű, inkább egy aktuális, és mindenkit foglalkoztató, a többséget érintő társadalmi problémára vagy jelenségre reflektál. Amint azt a kiállítás idei címe, a „Vigyázat, civilek!” is jelzi, az idei pályázat fő témája a civilkérdés, de ezenkívül felmerül a túlképzettség problémája, illetve a rohamos kivándorlás, valamint a migráció problémaköre is. Továbbá egészen az Egyesült Államokig repítenek minket a kihelyezett pályamunkák, hiszen Trump témájú plakátokkal is találkozhatunk.

17. ARC plakátkiállítás (Fotó: Pető Zsófia)

(Fotó: Pető Zsófia)

További információkért, a díjátadóról készült fotókért, illetve a helyezett munkák megtekintése végett keressétek az esemény Facebook-oldalát, vagy látogassatok el az Ötvenhatosok terén kiépült „plakát-szigetre”.

Forrás: Olvasói cikk - Pető Zsófia


Megosztás