2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

ATK, Békéscsaba (Fotó: IfiPress)

Pincében és padláson: különleges kiállítás nyílik Békéscsabán

A november 30-án, az Andrássy Úti Társaskör pincéjében megnyílt „Hétköznapi emlékezet” című kiállítás folytatása az épület padlásterében látható.

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány irodája 2016 év eleje óta – több ifjúsággal foglalkozó szervezettel együtt – az Andrássy Úti Társaskörben (ATK) található, ahol az Új Nemzedék Békéscsabai Közösségi Tér is működik. Az épület több mint száz éves, jellegzetes és impozáns polgári ház, mely már a maga korában is kiemelkedőnek számított.

Kiállítási helyszínként az épület titokzatos, mély történelmet sejtető padlástere és sejtelmes pincerendszere igazán érdekes tárlat megvalósítását teszi lehetővé. Mindemellett történeti múltja is vonzerőt képvisel a helyi lakosság körében, hiszen számos közösség megfordult falai között, működött úttörőházként és óvodaként is, így sokakban ébreszt nosztalgikus érzelmeket. Kihasználva az épület adottságait, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére létrehozott kiállítás a pincében és a padláson kap helyet.

A „Hétköznapi emlékezet” című kiállítás a pincében november 30-án nyílt meg a látogatók előtt. Ezen a héten folytatódik az időutazás, december 16-án, 18:00 órakor az épület padlásterébe várják az érdeklődőket.

A kiállítás új részét Zsótér Mária, a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke nyitja meg. A megnyitón bemutatásra kerül Szabó László történelemtanár „Hajnaltájtól reggelig” című minidrámája, mely a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium 1956-os ünnepi műsora. A kiállítás a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány szubjektív megemlékezése.

A kiállítás az Andrássy Úti Társaskör nyitva tartási idejében, hétköznap 12:00-18:00 között látogatható ingyenesen 2017. január 30-ig.

Előzetes bejelentkezés után csoportok számára is lehetőséget biztosítanak délelőttönként a tárlat megtekintésére. Bejelentkezni – legalább két nappal a tervezett látogatás előtt – emailben, a taliber.alapitvany@gmail.com címen, illetve telefonon, a +36203771960-as számon lehet. A kiállítás kb. 45 perc alatt tekinthető meg.

A kiállítás szakmai megvalósításában közreműködött Szabó László és Ugrai Gábor történelemtanárok, valamint Vánsza Pál, a POFOSZ békéscsabai szervezetének vezetője. A megvalósításban támogatásukkal hozzájárult: Baráth István, Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt., OBI.

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány programja „A magyar szabadság éve” programsorozat keretében valósul meg. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. Arculat és kialakítás: Kultúr-Műhely.

Forrás: Táliber Alapítvány / IfiPress


Megosztás