2019. május 27., hétfő

Capoeira Békéscsaba

Országos capoeira workshop Békéscsabánevent

Január 6-7-én országos szintű capoeira workshop kerül megrendezésre a békési megyeszékhelyen abból az apropóból, hogy tíz éve van jelen ez a látványos, akrobatikus harcművészet a városban. A rendezvény megtekintése díjtalan.

A brazil harcművészeti tánc, amelyet a XVI. századtól a XIX. századig a főként Közép-Nyugat Afrikából Brazíliába hurcolt rabszolgák alakítottak ki, egyre népszerűbb szerte a világon, így hazánkban is. Rendkívül látványos, hiszen fürge, trükkös mozdulatok jellemzik, egyes verzióiban ráadásul sok akrobatikus elem is található. Békéscsabán éppen tíz esztendeje van jelen, ebből az alkalomból január 6-án szombaton és másnap, 7-én vasárnap országos capoeira workshopot rendeznek a városban, amelyről Szabó Dánielt (Arquinho), a helyi capoeira egyesület vezetőjét, a rendezvény egyik szervezőjét kérdeztük.

Hogyan jelent meg a capoeira Békéscsabán?

A capoeirát egy évtizede lelkes Békés megyei fiatalok egy csoportja alapította, akik a későbbiekben felvették a kapcsolatot profi brazil oktatókkal. Tekintettel Békés megye kevésbé frekventált helyzetére, csoportunk tagjai a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetnek a külföldi és a hazai kurzusokon való részvételre.

Capoeira Békéscsaba

(Fotó: egyesület)

Mennyire népszerű ez a harcművészet a városban?

Szerencsére kijelenthetjük, hogy erős alappal rendelkezünk, valamint az elmúlt évek során több mint száz fő fordult meg nálunk. Mivel Békéscsaba elsődlegesen egy középiskolás diákváros, így az utánpótlásra folyamatosan nagy hangsúlyt kell, hogy fektessünk.

Mikor és hol kerül megrendezésre a workshop és mire számíthatnak a nézők?

A rendezvény január 6-án szombaton és január 7-én vasárnap kerül megrendezésre a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tornatermében.

Szombaton 15:00 és 18:00, vasárnap pedig 12:00 és 15:00 óra között számíthatnak az érdeklődők változatos edzésekre, látványos harci játékokra, közel ötven hazai (budapesti, debreceni, nyíregyházi és békéscsabai) capoeirista részvételével. A rendezvény megtekintése díjtalan.

Forrás: IfiPress


Megosztás