2018. november 19., hétfő - Erzsébet

A Viszkis - Szalay Bence

Novemberi filmpremierek: indul az év végi hajrá a mozikban – VIDEÓevent

Ebben a hónapban a szuperhősöké, a műfaji kísérletezésé és a magyar nagyágyúké lesz a főszerep. Annyit már most elárulhatunk, bőven lesz megnéznivaló alkotás.

Jó filmek között gyorsan telik az idő. Legalábbis ez lehet a magyarázat arra, hogy az előző hónap olyan gyorsan elszaladt: remekül sikerült ugyanis a „Szárnyas fejvadász 2049”, „A négyzet”, az „Aurora Borealis – Északi fény”, a „Borg/McEnroe”, valamint a „Dupla szerető” és a „Dzsungel is”. A novemberi kínálatot elnézve pedig elképzelhető, hogy ez a hónap még gyorsabban fog telni, annyi sikervárományos alkotás kerül majd a mozikba.

Az „ajánljuk még” rovatban feltétlenül szeretnénk felhívni a figyelmet az állítólag bitang szórakoztató „Thor: Ragnarök”-re, az év romkomjaként emlegetett „Rögtönzött szerelem”-re, valamint a „Rodin – Az alkotó” című szobrász-életrajzi filmre. Nézzük hát, milyen filmek debütálnak ebben a hónapban a mozikban, ezúttal is néhány kiemelt ajánlóval fűszerezve!

Budapest Noir 16
magyar krimi-dráma (2017), 95 perc / Bemutató: november 2.

A feltehetően álnéven alkotó titokzatos író, Kondor Vilmos első regénye könnyen adaptálható munkának számít, így Gárdos Évára és stábjára komoly elvárások nehezednek, és a „Budapest Noir” csak azért nem az év legjobban várt magyar filmje, mert a november végén érkező „A Viszkis” körüli hype behozhatatlan. A „Budapest Noir” (is) egy nagyobb költségvetésű darab, mely egy izgalmas műfajfilm ígéretével kecsegtet: bizonyosan ritka a 30-as évek Budapestjén játszódó krimi-noir a magyar filmtörténetben. A csavaros történetben Gordon nyomozó egy örömlány meggyilkolásának ügyében nyomoz, ám munkája váratlan nehézségekbe ütközik, ezzel párhuzamosan pedig szép lassan elénk tárul a budapesti alvilág minden piszkos részlete. A forgatókönyvet Szekér András írta („A nagy füzet”, „Terápia”) operatőrként a nemzetközi szinten is ismert és elismert Ragályi Elemér dolgozott a filmen, a színészek között pedig olyan nevekkel találkozunk, mint Kulka János, Anger Zsolt, Tenki Réka, Kolovratnik Krisztián vagy Törőcsik Franciska. A „Budapest Noir”-nak így feltétlenül érdemes adni egy esélyt, még akkor is, ha az első kritikák elég megosztóak.

Megtorlás 18
holland-francia-német-belga-svéd-angol thriller (2016), 148 perc / Bemutató: november 16.

Ez a Dakota Fanning és Guy Pearce főszereplésével készült rendkívül stílusos western-thriller embert próbáló moziélményt kínál a maga két és fél órás játékidejével és a benne ábrázolt kemény erőszakkal. Ám aki bírja, netán szereti az ilyesmit, az mindenképp tegyen egy próbát Martin Koolhoven részben Magyarországon forgatott filmjével, mert a „Megtorlás” rengeteg kíméletlen kérdéssel foglalkozik a női emancipációtól kezdve a valláson át az incesztusig. Teszi mindezt lehengerlő objektivitással és érzékletes színészi teljesítménnyel megtámogatva. A „Megtorlás” annyi témát érint, hogy akár kultfilmmé is válhat, az azonban biztos, hogy nem való mindenkinek. 18 éven aluliak és gyengébb gyomrúak kerüljék, a kísérletező kedvű, újszerű élményre vágyók viszont bátran üljenek be rá.

120 dobbanás percenként 16
feliratos, francia dráma (2017), 140 perc / Bemutató: november 16.

Az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik favoritja volt Robin Campillo végül négy díjjal kitüntetett megkapó drámája, amely az AIDS elleni küzdelmet állítja középpontba. Az 1990-es évek elején játszódó, megtörtént eseményeken alapuló történet egy csoportnyi aktivista küzdelmét követi nyomon, akik megpróbálják felhívni a közvélemény figyelmét az akkor már javában terjedő HIV vírus és az AIDS veszélyeire. Ám a csoporton belül sem egyeznek a vélemények a mozgalom radikalitását és fő eszközeit illetően, meg persze Párizs népe sem feltétlenül örül a rendbontásoknak. Campillo filmjét Oscarra nevezte Franciaország és az előzetes jóslatok a legjobb idegen nyelvű film kategóriájának egyik esélyeseként tartják számon, aki pedig látta, csak szuperlatívuszokban tudott nyilatkozni: hatásos, izgalmas és fontos moziélményt tartogat a francia filmművészet novemberre.

A Viszkis 16
magyar akciófilm (2017), 126 perc / Bemutató: november 23.

A magyar film gyengébbnek mondott tavalyi évének végén több cikkben jelent meg a jóslat: 2017 lesz igazán jelentős a hazai mozgóképes mezőnyt tekintve. A fő érv pedig már akkor is a Hollywoodból hazaérkező Antal Nimród megtörtént eseményeken alapuló, hihetetlenül menőnek ígérkező filmje, azaz „A Viszkis” volt, mely a legendássá vált Ambrus Attila bűnözői karrierjét mutatja be. Amellett, hogy Antal Nimród élete első nagyjátékfilmes rendezésével sokak kedvenc filmjét tette le az asztalra 2003-ban („Kontroll”), azóta Hollywoodban rendezett olyan munkákat, mint az „Elhagyott szoba” vagy a „Predators”. Egy ilyen történetnél pedig különösen jól jöhet a hollywoodi tapasztalat, és csak reménykedhetünk, hogy Antal Nimród hazai visszatérése sikeresebb lesz, mint szegény Csupó Gáboré (a „Pappa Pia”-t ugye mind szeretnénk elfelejteni). A címszerepben az elsőfilmes Szalay Bence látható, de többek között a mindig nagyszerű Schneider Zoltán is feltűnik majd a filmben.

Kutyák 16
feliratos, román-francia-bolgár dráma (2016), 104 perc / Bemutató: november 30.

Bogdan Mirica mesterien groteszk krimi-westernje is a Cannes-i Filmfesztivál programjában keltett feltűnést, ahol tavaly kapott kritikusi díjat. A „Kutyák” nagyon hasonlít az idei év egyik kiváló magyar filmjéhez, a „Kojot”-hoz, és nemcsak a címet illetően: Roman, Mirica filmjének főhőse is földet örököl nagyapjától, majd a vad vidék kisstílű, erőszakos bűnözői jelentkeznek be a jókora darab telekért. Ráadásul szép lassan az is kiderül, hogy a nagyapa a román vidék egyik legbefolyásosabb maffiózója volt, így aztán Roman kénytelen szembenézni a családi örökséggel, miközben az életéért küzd az Isten háta mögötti tanyavilágban. A „Kutyák” egy izgalmas, kísérletező kedvű alkotás, mely alkalmas lehet arra, hogy megkedveltesse az évek óta csúcson lévő román filmművészet munkáit azokkal is, akik korábban ódzkodtak szomszédaink kiváló, bár kétségkívül nehezen nézhető alkotásaitól. A filmben van bőven fekete humor, feszültség és néhány szépen kivitelezett akciójelenet is.

Várható mozipremierek a hónapban

November 1.

Thor: Ragnarök 12
ausztrál-amerikai akciófilm (2017), 131 perc
Fsz: Jaimie Alexander, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch, Idris Elba, Jeff Goldblum, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins

November 2.

Szörnyen boldog család 6
német családi animációs film (2017), 95 perc

Budapest Noir 16
magyar krimi-dráma (2017), 95 perc
Fsz: Kolovratnik Krisztián, Dobó Kata, Anger Zsolt, Kulka János, Tenki Réka, Kováts Adél, Törőcsik Franciska

Emlékszem rád 16
izlandi horror (2017), 105 perc
Fsz: Jóhannes Haukur Jóhannesson, Thor Kristjansson, Ágústa Eva Erlendsdóttir

November 9.

Gyilkosság az Orient Expresszen 12
amerikai krimi (2017), 114 perc
Fsz: Daisy Ridley, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Kenneth Branagh, Judi Dench, Michael Pena, Lucy Boynton, Derek Jacobi, Tom Bateman

Rossz anyák karácsonya 16
amerikai-kínai vígjáték (2017), 104 perc
Fsz: Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn, Christine Baranski, Susan Sarandon, Jay Hernandez, Oona Laurence

Rodin – Az alkotó 12
francia-belga-amerikai életrajzi dráma (2017), 120 perc
Fsz: Vincent Lindon, Izia Higelin, Séverine Caneele, Bernard Verley, Anders Danielsen Lie

Django 12
francia filmdráma (2017), 117 perc
Fsz: Reda Kateb, Palya Bea, Cécile De France, Alex Brendemühl

Vakrandim az élettel 12
német életrajzi film (2017), 111 perc
Fsz: Kostja Ullmann, Jacob Matschenz, Anna Maria Mühe, Johann von Bülow, Alexander Held, Uwe Preuss, Nilamq Farooq

Rögtönzött szerelem 16
feliratos, amerikai romantikus vígjáték (2017), 120 perc
Fsz: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano, Adeel Akhtar, Anupam Kher

November 16.

Az Igazság Ligája 12
amerikai akciófilm (2017), 121 perc
Fsz: Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Henry Cavill, Ben Affleck, Amber Heard, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Ray Fisher, Diane Lane, Jeremy Irons, J.K. Simmons, Willem Dafoe

Boldog halálnapot! 16
amerikai thriller (2017), 96 perc
Fsz: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine, Charles Aitken

Megtorlás 18
holland-francia-német-belga-svéd-angol thriller (2016), 148 perc
Fsz: Dakota Fanning, Kit Harington, Carice van Houten, Guy Pearce, Paul Anderson, Carla Juri, Emilia Jones, William Houston

Madame 12
francia vígjáték (2017), 91 perc
Fsz: Toni Collette, Harvey Keitel, Rossy de Palma, Michael Smiley

Lumiére!
feliratos, francia dokumentumfilm (2016), 90 perc
Fsz: Thierry Frémaux, Auguste Lumiére, Louis Lumiére, Martin Scorsese

120 dobbanás percenként 16
feliratos, francia dráma (2017), 140 perc
Fsz: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adele Haenel, Antoine Reinartz, Félix Maritaud, Médhi Touré

November 23.

Coco 6
amerikai családi animációs film (2017), 126 perc

Szabadulószoba 16
amerikai thriller (2017), 81 perc
Fsz: Evan Williams, Annabelle Stephenson, Elisabeth Hower, Dan J. Johnson, Kelly Delson

A Viszkis 16
magyar akciófilm (2017), 126 perc
Fsz: Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor, Gazsó György

Olaf karácsonyi kalandja –
amerikai családi animációs rövidfilm (2017), 21 perc

Férfikor 12
magyar dráma (2017), 77 perc
Fsz: Szipál Márton, Fischer Samu, Bodó Antónia, Vass Péter, Esztergályos Cecília

Volt egyszer egy Szíria 16
feliratos, belga-francia-libanoni dráma (2017), 85 perc
Fsz: Hiam Abbass, Diamand Abou Abboud, Juliette Navis

Hét nővér 18
angol-francia-belga-amerikai sci-fi (2017), 123 perc
Fsz: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe, Pal Sverre Hagen, Marwan Kenzari, Christian Rubeck

Bosszúvágy 16
amerikai akciófilm (2017), 107 perc
Fsz: Bruce Willis, Vincent D’Onofrio, Elisabeth Shue, Jack Kesy, Dean Norris, Beau Knapp, Kirby Bliss Blanton

November 30.

Harmadnaposok 2. 16
ausztrál vígjáték (2017), 92 perc
Fsz: Kevin Bishop, Kris Marshall, Xavier Samuel, Dacre Montgomery, Ryan Corr

Anyám mozija 12
feliratos, olasz-francia dráma (2015), 106 perc
Fsz: Margherita Buy, Nanni Moretti, John Turturro, Giulia Lazzarini, Stefano Abbati

Mikulás karácsonyra 6
norvég családi vígjáték (2016), 70 perc
Fsz: Anders Baasmo Christiansen, Trond Espen Seim

Paddington 2 6
angol-francia családi animációs film (2017), 90 perc

Kutyák 16
feliratos, román-francia-bolgár dráma (2016), 104 perc
Fsz: Dragoş Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov

Forrás: IfiPress


Megosztás