2019. február 16., szombat

Pont Ott Parti 2018 (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

Növekedett a felvett hallgatók száma a felsőoktatási intézményekben

Július 25-én kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így kiderült, hogy ki hol kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Az intézmények többsége, így például a BGE, a DE, az SZTE, a PTE és a Miskolci Egyetem is több hallgatót fogad idén, mint tavaly.

Idén összesen 75 ezer 230 hallgatót vettek fel valamelyik felsőoktatási intézménybe, ami 2 ezer ötszázzal több, mint tavaly. Ez megmutatkozik a az egyes intézmények esetében is.

Csaknem hatezer hallgatót vettek fel a BGE-re

A következő tanévben csaknem hatezer elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE), 14 százalékkal többen, mint az előző évben; idén az állami ösztöndíjasként felvett hallgatók száma és aránya is növekedett – tájékoztatta az oktatási intézmény az MTI-t.

Szeptembertől 5.846 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen. Tavaly az általános felvételi eljárásban 5.143-an kerültek be, így idén 14 százalékkal több az újonnan felvett hallgatók száma – olvasható a közleményben. Hozzátették: a jelentkezők többsége a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a gazdaságinformatikus, valamint a pénzügy és számvitel alapképzési szakot választotta.

Mint írták, összességében elmondható, hogy gazdasági képzésekre a BGE vette fel idén a legtöbb hallgatót az országban. Ismertették továbbá: az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók száma és aránya is növekedett. Idén a felvett hallgatók több mint fele állami ösztöndíjasként kezdi meg tanulmányait az egyetemen.

A Szegedi Tudományegyetem is növelte hallgatói számát

A központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az intézmény 5.817 új diákot vett fel – közölte Gellén Klára oktatási rektorhelyettes. A külföldi hallgatók felvételi eljárásának eredményeként várhatóan több mint hétezer új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n – mondta. Hozzátette, hogy az új hallgatók közül 3.761-en alapképzésen, 718-an mesterképzésen, 945-en osztatlan, 393-an pedig felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 4.695, önköltséges finanszírozási formában 1.122 új hallgató tanul majd a szegedi egyetemen – közölte a rektorhelyettes.

A munkaerőpiaci igényekhez igazodva – a tavalyihoz képest 15 százalékkal – emelkedett az informatikai képzési területre felvettek száma. Szintén 15 százalékkal nőtt a jogi, 10 százalékkal a gazdaságtudományi, 8 százalékkal a bölcsészettudományi képzési területen tanulmányaikat megkezdők száma. Jelentősen – 20, illetve 25 százalékkal – több hallgatót vettek föl a művészeti és művészetközvetítési területre az SZTE-n – tudatta az oktató. Hozzátette: ugyancsak a munkaerőpiaci trendekhez igazodva nőtt (11 százalékkal) a távoktatás és (7 százalékkal) a levelező képzési formát választók száma.

Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója kifejtette, az előző évhez képest mintegy 8 százalékkal emelkedett a pedagógusképzésre felvettek száma. Újdonságként megjelentek a rövid ciklusú képzések, amelyekre a már diplomával rendelkezők jelentkezhettek. A felvettek zöme állami finanszírozási formában tanul majd.

Több mint 6600 hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre

A Debreceni Egyetemen (DE) a tavalyinál többen, 6.621-en kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel – közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese. Bartha Elek elmondta: a tavalyinál csaknem 4 százalékkal több hallgató felvételizett sikeresen az egyetemre az általános eljárás során, közülük 5.412-en állami ösztöndíjas, 1.209-en pedig önköltséges formában tanulhatnak szeptembertől. Hozzátette: a legtöbb elsőévest az intézmény gazdaságtudományi, bölcsészettudományi, természettudományi és technológiai, valamint gyermeknevelési és gyógypedagógiai kara iskolázza be a 2018/2019-es tanévre.

A legmagasabb pontszámokat ebben az évben a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi karon kellett elérniük a jelentkezőknek. Az előbbi osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott magyar tanár – latin nyelv és kultúra tanár szakán 495 volt a ponthatár. Az utóbbi állami ösztöndíjas kereskedelem és marketing alapképzésén levelező tagozaton legalább 462 pontot kellett elérni, a nemzetközi gazdálkodás alapképzés állami ösztöndíjas levelező tagozatán pedig 454 pontra volt szükség a sikeres felvételihez – mondta Bartha Elek.

Közlése szerint új képzésként indul szeptemberben Debrecenben a sport- és rekreációszervezés alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya, az agrármérnöktanári, a közgazdásztanári és a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterszak. A duális képzések sora a szociális munka alapszakkal, illetve a geográfus és hidrobiológus mesterszakkal bővül.

Kitért arra is, hogy a felvételt nyert külföldi hallgatók száma csaknem 8 százalékkal nőtt, a tavalyi 1.690-ről 1.825-re. Mintegy száz országból érkeznek majd diákok az egyetem 13 karának angol nyelven meghirdetett 54 szakára. A legnépszerűbb továbbra is az orvos-, a mérnök-, a közgazdász-, az informatikus-, a fogorvos-, valamint a gyógyszerészképzés.

Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási igazgatója hozzátette: a tanévet szeptemberben kezdő elsőévesek száma tovább emelkedhet az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi során, valamint a kihelyezett képzésekre bejutókkal és a jogorvoslati eljárások során felvételt nyerő hallgatókkal.

Rekordszámú hallgatót vett fel a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetemen többéves rekordot döntött a felvettek száma, amely a tavalyihoz képest csaknem két százalékkal emelkedett, és ezzel várhatóan a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglal helyet – tette közzé a felsőoktatási intézmény. Közleményük szerint a Miskolci Egyetem karaira 2018-ban 5.088-an jelentkeztek, közülük eddig 2.316-ot vettek fel. Ez a létszám a megállapított ponthatárok alapján az utóbbi öt évet tekintve az idén a legmagasabb.

Az adatok egyértelműen mutatják, hogy a felsőoktatási intézmények közötti, egyre fokozódó versenyben a Miskolci Egyetem folyamatosan erősíti pozícióját a népszerű fővárosi egyetemek és a több intézményből integrált nagyvárosi egyetemek között – írták a közleményben, amely arra is kitér, hogy a egyetem valamennyi karára több hallgatót vettek fel, mint korábban.

Csaknem ötezer hallgatót vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 4.903 új hallgatót vettek fel az idén – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t. Tavaly 4.870 volt az új hallgatók száma. A közlemény szerint az új hallgatók 59 százaléka a PTE valamely alapképzésén kezdheti meg tanulmányait, az osztatlan és mesterképzéseken 16-16 százalékuk, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 9 százalékuk fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen: a felvettek több mint 82 százaléka a támogatott szakokon kezdheti meg tanulmányait. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták: 70 százalékuk teljes idős képzésen tanulhat majd – írták.

A PTE közlése szerint a képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, valamint a mérnökinformatikus, a fogorvos, a gazdálkodási és menedzsment szak iránt is.

A legtöbb – mintegy 600 – hallgató az ápolás és betegellátás alapszak különböző szakirányaira érkezik, az általános orvos szakon több mint 200, a pszichológia és a mérnökinformatikus alapszakon 180-180, a jogász szakon több mint 160, míg a gazdálkodási és menedzsment szakon mintegy 130 hallgató kezdheti meg tanulmányait.

A legmagasabb ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány (498 pont), a nemzetközi tanulmányok (478), a jogász (460), a pszichológia (432) szakon, és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak (426-431), de az osztatlan tanári szakpárokon is magas pontszámok kellettek a bekerüléshez. Az egyetem eredményeit tovább javítja a Pécsre érkező külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülők száma. Így ősszel várhatóan mintegy 7.000 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Azok, akiket nem vettek fel, a pótfelvételi eljárás keretében választhatnak a PTE képzési kínálatából továbbtanulási lehetőséget. Kitértek arra is, hogy az utólagos sorrendmódosítással a pécsi egyetemre az első helyen jelentkezők száma 150-nel nőtt, „így a jelentkezők számának kisebb csökkenése a felvételi végeredményben nem érvényesült”.

Forrás: MTI


Megosztás