2017. december 18., hétfő - Auguszta

Radványi Géza

Nemzetközi tudományos filmfesztivál Szolnokonevent

Tizenegy ország 26 versenyfilmje kerül a vászonra október 12-től, csütörtöktől három napon át Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon, amelynek a Tisza mozi a helyszíne.

A kísérőprogramokkal, köztük egy Radványi Gézára emlékező filmbemutatóval színesített mozgóképes eseményre mintegy kétszáz vendéget, köztük hatvan filmezést tanuló külföldi és magyar diákot várnak.

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

Demeter István fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a versenyfilmek között 8 magyar, 7 német, 2-2 cseh, lengyel, francia, portugál, illetve 1-1 olasz, kanadai és svéd alkotást szemléz az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és Kóspál Ágnes alkotta zsűri. Az eredményhirdetést szombaton este tartják a Szolnoki Galériában.

A megnyitón mutatják be fesztiválhoz kapcsolódó „Gravitáció” című pályázat legjobb szinopszisaiból készült alkotásokat, valamint adják át a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szignálfilm-pályázatának elismeréseit.

Várhatóan nagyobb érdeklődésre számíthat Radványi Géza 1962-ben, Ausztriában készített „Az óriáskerék” című filmjének magyarországi premiere. Radványi Géza születésének 110. és klasszikus műve, a „Valahol Európában” elkészültének 70. évfordulója ugyanis arra ösztönözte a filmfesztivál szervezőit, hogy ebben az évben tisztelegjenek munkássága előtt.

Demeter István elmondta, hogy a „Das Riesenrad” címmel, Maria Schell főszereplésével forgatott Radványi-filmet eddig nem vetítették hazánkban és a fordítása sem készült el. Az Osztrák Kulturális Fórumnak köszönhetően megkapták a vetítés jogait, elkészítették a fordítást és a feliratozást, így Radványi Géza művét két alkalommal is ingyenesen vetítik a fesztiválon.

Forrás: MTI


Megosztás