2019. február 16., szombat

Nemzetközi díjat nyert Gárdos Péter „Hajnali láz” című kötete

A nemzetközi elismerést francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda. Idén a második körbe jutott hat könyv közül a „Hajnali láz” kapta a szavazatok több mint felét.

Gárdos Péter „Hajnali láz” című kötete nyerte el a 8. Prix d’Europe-díjat – közölte a Libri Könyvkiadó. Az élmezőnyben Gárdos Péter műve olyan alkotásokkal versengett, mint Milan Kundera regénye, „A jelentéktelenség ünnepe”, Ian McEwan „A gyermektörvény” című új műve vagy Paolo Giordano „A prímszámok magánya” szerzőjének új könyve, az „Ezüst és fekete”.

A „Hajnali láz” 2015 őszén jelent meg a Libri Könyvkiadó gondozásában, azóta csaknem 40 országba adták el a kötet fordítási jogát. Az elmúlt másfél évben megjelent szinte valamennyi európai országban, de már Tajvanon, Brazíliában, Kínában és Oroszországban is saját nyelven olvashatják a kötetet.

Mint írják, Gárdos Péter édesapja halálát követően kapta meg szülei svédországi levelezését. A levélköteg közel 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem.

A díjat a szerző ősszel veszi át Franciaországban, emellett Gárdos Péter lesz a European Writer’s Tour őszi vendége a londoni British Library-ben. Az eseményt minden évben az EUNIC (European Union National Institutes for Culture) szervezi, partnerei a The Royal Society of Literature és az Európai Bizottság.

Forrás: MTI


Megosztás