2019. május 27., hétfő

szomorú

Nem sikerült bejutnod a felsőoktatásba? Ne keseredj el!

Ne menj a falnak, ha idén nem úgy jöttek össze a dolgaid, ahogy tervezted – inkább keress egy OKJ-s képzést, ami egy kicsit közelebb vihet a céljaidhoz.

Idén mintegy 108 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe, ebből több mint 75 ezer hallgatót vettek föl, közel 33 ezren pedig nem jutottak be az egyetemekre, főiskolákra. Nekik azt tanácsolják az oktatási szakértők, hogy ne törjenek le, inkább keressenek egy olyan technikumot vagy OKJ-s képzést, ami a kitűzött szakhoz közel áll vagy kiegészíti azt.

Ezt később kamatoztatni lehet:

  • Az egyetemi évek alatt, amikor jól jönne még némi pénz az ösztöndíjon felül. Egy szakmával a kezedben nem kell diákmunkát végezed, és ugyanannyi munkáért több fizetést kaphatsz.
  • A munkaerőpiacon is könnyebben boldogulhatsz, hiszen a megszerzett szakma mellett egy kis tapasztalatot is bezsebelhetsz.
  • Ráadásul vannak olyan OKJ-s tanfolyamok, amelyek elvégzése pluszpontokat is jelenthet a felvételi során.

Az OKJ-s képzésekről fontos tudni, hogy az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes, de csak olyan oktatási intézményben, amely állami támogatásban részesül és iskolai rendszerű szakképzés. Ezért érdemes figyelni a jelentkezés során mert NEM minden képzés ingyenes. Mielőtt beiratkoznál egy tanfolyamra, böngészd át a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapját, illetve a hatályos képzési jegyzéket.

Ha nincs ötleted, válassz egy hiányszakmát!

Érdemes megnézni a lakóhelyedhez legközelebbi cégek állásajánlatait, és ennek figyelembevételével kiválasztani, hogy mit is lenne érdemes tanulnod.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján azt is átnézheted, hogy megyénkre lebontva melyek a legkeresettebb szakmák. Ilyen például az ács, az asztalos, a dísznövénykertész, a festő-mázoló-tapétázó, a gépi forgácsoló, a csecsemő- és gyermekápoló, a kőműves, a központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, a női szabó, a szociális gondozó és ápoló, a villanyszerelő, a virágkötő és virágkereskedő.Megosztás