2019. május 26., vasárnap

Nem érted, amit mondanak neked? Bővítsd a szókincsed naponta egy új szóval!

Egy békéscsabai fiatal által létrehozott és üzemeltetett Facebook-oldal segítségével minden nap egy új szóval gazdagíthatod szókincsed, ráadásul tiéd lehet a nap kommentje is.

Számtalanszor hallunk, olvasunk az Internet, azon belül is a legnépszerűbb közösségi oldal káros hatásairól és veszélyeiről, azonban jóval kevesebb szó esik a web és a Facebook pozitív oldaláról. Tény, rengeteg veszélyes, félrevezető és valljuk be, rendkívül bárgyú tartalmakkal és oldalakkal kerülünk szembe nap mint nap, azonban érdekes, valamint kifejezetten hasznos dolgokat is találhatunk. Utóbbiak közé tartozik a Napi szó elnevezésű Facebook-oldal, amelyet egy békéscsabai fiatal üzemeltet.

Petőcz Gábor oldala minden nap egy új szóval és annak jelentésével ismertet meg minket. Ezek között nem feltétlenül csak idegen szavak szerepelnek, hanem olyan kifejezések is, amelyeket a mai fiatalok kevésbé, vagy egyáltalán nem használnak, sőt a tapasztalatok szerint nem is ismernek. Tehát nem egyfajta online idegen szavak szótáráról van szó, már csak azért sem, mert a szavakhoz egyrészről rövid, tömör definíciók kapcsolódnak, ráadásul egy, a szóhoz kapcsolódó képpel illusztrálva. Az ötlet nekünk is tetszik, így megkértük Gábort, mondjon néhány szót az oldalról.

Hogyan jött az ötlet?

Imádok emberekkel beszélgetni és nagyon fontosnak tartom a megfelelő kommunikációt, kifejezőkészséget, mivel így még élvezetesebb a társalgás. Ahhoz, hogy valaki sokrétűen tudja elmondani amit szeretne, manifesztálja érzéseit, színes szókincs szükséges. E vágyam kiélésére egy olyan platformot kerestem, ami nem szab határokat, bárkinek segítő jobbot nyújt, akinek arra igénye van, és mindenki számára elérhető. Azt már az elején sejtettem, hogy valamilyen internetes felületen lesz erre lehetőségem, de csak később láttam meg azt ami mindvégig előttem volt. Végül 2016 áprilisában hoztam létre a „Napi szó” nevű Facebook-oldalt.

Hogyan működik az oldal, mi alapján választod ki a szavakat?

A tematika mindig is az volt, hogy a köznyelvben használt idegen, magyarázatra szoruló szavakat összegyűjtöm, keresek hozzájuk definíciót, magyarázatot, értelmezést, majd ezeket rászerkesztem egy, a szóra asszociáló képre. Az oldal neve utal rá, hogy naponta egy szó jelenik meg, melynek begyakorlására a komment szekció ad lehetőséget.

Pár hét után a dolog kicsit leült, egy ideig abba is maradt, érnie kellett még. Majd 2017 jan 1-jén kikerült hosszabb idő után az első poszt, kiforrott elképzelésekkel, rendes technikával, letisztultabb külsővel, és azóta is, lassan fél éve töretlenül kerülnek ki napról napra a tartalmak. A nap szavát úgy szoktam kiválasztani, hogy beleolvasok a már meglévő repertoárba, és amelyik megtetszik, az lesz a szerencsés.

Mik a terveid az oldallal a jövőben?

Jelenleg ugyan egyedül szerkesztem az oldalt, de nem tervezek sokáig egymagam lenni. A múlt ellenére bizakodva tekintek előre és tervezek, így már most vannak nagyobb szabású ötleteim…

Nos, itt a lehetőség szókincsed bővítésére, tanulj meg naponta egy új szót! A „Napi szó” elnevezésű Facebook-oldalt elérheted ide kattintva.

Forrás: IfiPress


Megosztás