2019. február 16., szombat

SMS

Negyed évszázada ezt írták a világ első SMS-ében

Két napja volt 25 éve, hogy elküldték a legelső SMS-t, amely mindössze két szót tartalmazott. 2011-ben az amerikai piacon 2,3 milliárd üzenetet küldtek mobilról, azóta viszont az SMS népszerűsége folyamatosan csökken. Megéri vajon az SMS a 30. születésnapját?

1992. december 3-án egy angol szoftverfejlesztő, bizonyos Neil Papworth – igaz, még a számítógépéről – elküldte a világ legelső SMS üzenetét a Vodafone igazgatójának, Richard Jarvisnek, aki Orbitel 901-es típusú mobilján a következő szöveget olvashatta: Merry Christmas.

Kellett egy kis idő a sikerhez, aztán a kétezres évek elején világszerte rendkívül jövedelmező üzletekké váltak a mobilszolgáltatók számára a rövid szöveges üzenetek. Akkoriban 0,10 és 0,20 dollár közötti összegért lehetett SMS-t küldeni. Mint a Statista diagramja (milliárd üzenetben számolva) szemlélteti, az amerikai piacon a csúcsot 2011-ben érték el, amikor a felhasználók összesen 2,3 milliárd üzenetet küldtek a mobiljukról.

25 éves az SMS

(Forrás: statista.com)

Az utóbbi években láthatóan hanyatlik az SMS népszerűsége: helyét fokozatosan átveszi az iMessage, a Facebook Messenger, valamint a WhatsApp. Vajon megéri a 30. születésnapját?

Forrás: Híradó.hu


Megosztás