2019. április 25., csütörtök

Okostelefon

Négy módszer, amelyekkel kitakaríthatod androidos okostelefonod memóriáját

Bár az új Android mobiloknak egyre jobb a memóriakezelése, s az egymás mellett futó folyamatokat célszerű is nyitva hagyni, időnként indokolt egy gyors takarítás elvégzése.

A gyorsítótárazott (cache), a telefon memóriájában csücsülő adatok egy darabig javítják a készülék működését, az igényelt tartalmak gyorsabban töltődnek be, a sokat emlegetett „felhasználói élmény” javul. Tehát az újabb készülékeknél felesleges, sőt, az esetek többségében lassító hatású a nyitott oldalak módszeres bezárása, valamint a cache törlése. Eljön azonban a pillanat – felhasználói szokásoktól függően –, amikor a mobil gyorsítótára megtelik a futtatott alkalmazásokkal, képekkel és videókkal, a készülék zavaróan lelassul.

Ilyenkor már ajánlatos felszabadítani a helyet a memóriában, azaz cache-törléssel gyorsítani a rendszert. Az alábbiakban erre ismertetünk négy módszert, de természetesen, szükségtelen mindet használni.

1. Mindent eltörölni

Ha régen, vagy netán egyáltalán nem volt még cache-törlés és a telefon lelassult, akkor érdemes törölni az összes alkalmazás gyorsítótárát. Androidváltozatonként némileg eltérő helyen lehet megtalálni az opciót, de az esetek többségében a Beállítások/Tárhely/Belső tárhely menüpontban törölhetjük a gyorsítótárazott adatokat.

2. Az adott alkalmazás tisztítása

Akkor vegyük igénybe, ha egy adott alkalmazás – például az internetes böngésző – már túl nagy mennyiségű átmeneti adatot tárol az Androidon. Az adott alkalmazás gyorsítótár adatainak eltávolításához a Beállítások/Alkalmazások menüponton belül válasszuk a gyorsítótár törlése lehetőséget. Ez eltávolítja az adott alkalmazás gyorsítótárazott adatait.

3. Külső program igénybevétele

Megoszlanak a vélemények a Google Play áruházban elérhető, úgynevezett memóriakezelő programok hasznosságáról: inkább régebbi telefonok esetében próbáljuk a rendszert optimalizálni például a Clean Master, a Cache Cleaner, a Power Clean és társai egyikének bedobásával. Túl sok telepített, majd törölt alkalmazás nyomainak felszámolására hasznos lehet az SD Maid.

4. Takarítás izomból

Ha lelassult, vagy szokatlan módon működik az Android, van még egy tisztogatási technika. Gyakorlatilag kockázatmentes, mégis csak saját felelősségre lehet ajánlani a Recovery menüben is adott gyorsítótártörlést, mert egy figyelmetlen lépés adatvesztést eredményezhet.

Szinte minden készüléken más a Recovery menü elérésének módja, leginkább a „háromgombos” módszerrel működik, de többnyire kikapcsolt állapotban kell a készüléken egyszerre, hosszasan nyomni a hangerő fel, a bekapcsoló és a Home gombot.

A megjelenő menüben a hangerő gombokkal tudunk fel-le mozogni, és a bekapcsoló gombbal tudjuk a megfelelő menüt kiválasztani. Navigáljunk el a „wipe cache” opcióhoz és töröljük a gyorsítótárat, majd szintén a hangerőgombok és a bekapcsológomb segítségével nyomjunk „power down” opciót, s indítsuk újra a telefont.

Vigyázat! Csak indokolt esetben válasszuk a wipe data/factory resetet, mert gyári állapotba állítja vissza a készüléket! Akkor kell ezt megtennünk, ha mindentől, még a telepített programoktól, fotóktól és adatoktól is meg akarunk szabadulni.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás