2018. június 22., péntek - Paulina

Ne ajándékozz élő állatot!

Húsvét: akármilyen aranyos és kedves, ne ajándékozz élő állatot!

Az állatvédők minden Húsvét előtt felhívják a figyelmet az állattartás felelősségére, ennek ellenére évről-évre sok kisállat kerül a menhelyekre az ünnepek után, és ők még a szerencsésebbek…

Közeledik a Húsvét, már készülnek a hímes tojások, amelyeket a lányok adnak majd a locsolkodó fiúknak ajándékba. Elterjedt azonban egy más ajándékozási forma is, amikor is sokan szívük választottjának, vagy akár barátaiknak, sőt felnőttek gyerekeknek nyuszit, cicát, kutyust, kiscsibét, vagy más élő kisállatot adnak az ünnep alkalmából. Sajnos, az a tapasztalat, hogy sok ilyen állatka hamarosan menhelyre kerül. És ők még a szerencsésebbek közé tartoznak…

Az állattartás felelősséggel jár!

Vajon belegondolnak-e az ajándékozók abba, hogy akit meglepnek, az nem szeretne kisállatot és/vagy nincsenek tisztában az állattartással járó feladatokkal, az ezzel járó felelősséggel, illetve nem utolsó sorban, anyagi vonzataival? Nos, néhány éve az egyik állatotthon megkérdezte őket, és az eredmény megdöbbentő volt: a válaszadók nagy része ugyanis tisztában volt mindezzel, mégis kisállatot ajándékoztak, mert a különböző szervezetek és a menhelyek úgyis befogadják majd őket.

Arra már azonban nem gondoltak, hogy a legtöbb ilyen befogadott kis élőlény élete végéig kénytelen bezárva élni, mert miután megnő, már nem kell senkinek. Hogy is mondta a róka a kis hercegnek?

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Gondolj mindezekre, mielőtt egy élő, érző valakit (nem tévedés, valakit) adnál ajándékba bárkinek is, akár Húsvétra, akár Karácsonyra, születésnapra, névnapra, bármire! Az állat nem játékszer, törődést, gondoskodást, szeretet igényel, pont úgy, ahogyan te magad is!

Forrás: IfiPress


Megosztás