2019. január 19., szombat - Sára, Márió

Platio okospad (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Napenergiával működő okospad a pesti belvárosban – VIDEÓ

A magyar startup által készített okospad a gyorsan merülő okoseszközök ingyenes, ráadásul valóban zöld feltöltésére ad lehetséges megoldást Budapesten, a Városháza Parkban.

Mobilok töltésére alkalmas csatlakozókat szerelt okospad lapjába a fiatal fejlesztőcsapat. Számolva az egyre terjedő vezeték nélküli töltésre (velük csatlakozóra sincs szükség), a tizennégy hagyományos USB csatlakozó mellett két Qi töltőpadot is beépítettek a padba.

A töltéshez szükséges elektromos áramot a Platio energiatermelő okosburkolatai termelik. Egy átlagos júliusi napon méréseik szerint Budapesten a 3 négyzetméteres felület közel 2 kWh energiát termel. A napsütéses órák alatt megtermelt energiát akkumulátorokban tárolják, hogy este is lehessen használni a rendszert. A Városháza Parkban található installációt a Hello Wooddal közösen készítették.

Már a külföldi sajtó figyelmét is felkeltették a Mashable-től az Inhabitatig. A Platio az asztanai világkiállításon hívta fel magára figyelmet: Kazahsztán fővárosában a térkövekben elhelyezendő cellák termelnek majd áramot.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás