2019. február 16., szombat

Arany János

Nagyszalontán kezdődik ma az Arany János-emlékév

Az 1817. március 2-án született költőóriás tiszteletére szervezett bicentenáriumi eseménysorozatot Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitja meg a költő szülővárosában.

Egész napos rendezvénysorozattal ünneplik ma Arany János születésének kétszázadik évfordulóját Nagyszalontán. A bicentenárium rendezvényei a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődnek a költő szülőhelyén. Az évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a nagyszalontai városháza nagytermében tart gyűlést. Ennek megnyitóbeszédét – amely egyben az Arany János-emlékév nyitánya is – Áder János köztársasági elnök mondja.

Az Akadémia ülése keretében többek között az Arany-ősök nagyszalontai letelepedéséről, az Arany János-arcképek ikonográfiájáról, a költő kiadatlan jegyzeteiről hangzanak el tudományos előadások. Délután a városháza nagytermében Jankovics Marcell mutatja be az „Arany Szalontája, Szalonta Aranya” című albumot. Az esemény közönségét Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is köszönti.

Ugyancsak délután a nagyszalontai szoborparkban tartanak ünnepi műsorral egybekötött megemlékezést, amelyet koszorúzás követ. Az egybegyűltek gyertyás felvonulással jutnak el a Zilahy Lajos Művelődési Házba, ahol este a nagyváradi Szigligeti Színház mutatja be a „Honnan és hová – Arany János költészete” című előadását.

Magyarország

Hazánkban is számos rendezvényt szerveznek a költő születésének évfordulóján. Nagyberényben például 200 tortára írják Arany János verseit gyerekek rendhagyó irodalomóra keretében, majd egyszerre szavalják el Arany János egyik legismertebb műve, a „Toldi” egy részletét.

Debrecenben játékos foglalkozást tartanak „Így élt Arany János” címmel a Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola hatodik osztályos tanulóival, Nagykőrösön pedig „Arany200 – Arany, a nagykőrösi pedagógus” címmel nyílik kiállítás a Rácz József Galériában. Köszöntőt mond Czira Szabolcs polgármester, Praznovszky Mihály irodalomtörténész pedig előadást tart a közönségek.

Budapesten a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti temetőben tart megemlékezést, amelyen Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet. A programon közreműködik Térey János író és Epres Attila színművész, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate gyermekkara.

Mindezek mellett a Nemzeti Színházban és az Erkel Színházban is megemlékezéseket tartanak, amelyekről a közmédia egész napos „ARANY 200” című műsorfolyamban számol be. Az M1 aktuális csatorna folyamatos bejelentkezésekkel kíséri az eseményeket, a Bartók Rádió Arany Jánoshoz kötődő műsorokat sugároz, és a Kossuth is követi a nap eseményeit. A Duna, a Duna World és az M5 csatornák műsorai kiemelten foglalkoznak a jeles évfordulóval, és az esti filmek is Arany Jánoshoz kapcsolódnak.

Forrás: MTI


Megosztás