2018. január 17., szerda - Antal, Antónia

Múzeumok Majálisa több mint 120 intézmény részvételévelevent

Több mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből május 20-21-én, szombaton és vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjébe a 22. Múzeumok Majálisára.

A Múzeumok Majálisa hagyományosan a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által meghirdetett nemzetközi múzeumi naphoz csatlakozik, Európa legnagyobb múzeumi rendezvényeként – mondta el az esemény sajtótájékoztatóján az MNM főigazgatója. Varga Benedek elárulta, hogy az ingyenesen látogatható fesztivál témája idén elsősorban a magyar múzeumi világ és a kert, a zöldterületek megóvása, a környezettudatosság kapcsolatára épül.

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy tavaly 9,6 millióan látogattak el a magyar múzeumokba, a múzeumi intézmények népszerűségét pedig az is mutatja, hogy a Múzeumok Majálisa minden alkalommal 40-50 ezres közönséget vonz.

Szily Marianna, a 22. Múzeumok Majálisa főszervezője közölte: a majális idei mottója „Múzeumok a kertben – kertek és múzeumok” lesz, és a környezettudatosságra nemcsak a cím, hanem számos program is figyelmeztet majd. A Múzeumkertben több mint 120 hazai múzeum mutatja be, milyen változatos anyagot őriz, az MNM pedig számos új programot is kezdeményezett a vendégmúzeumokkal együtt. Ilyen az MNM belső tereit behálózó Műtárgysétány, melyre negyven intézmény küldött tárgyakat, de a vállalkozó kedvű látogatók a Tudássétányon is elindulhatnak, hogy a művészet, az irodalom és a természet témaköreiben tegyenek felfedezéseket.

A majálisra érkezők fűszer- és gyógynövényeket ültethetnek, mini herbáriumot készíthetnek, Dobó István korát idéző fegyver- és öltözetbemutatón vehetnek részt, valamint a krumplimalac-terelést is kipróbálhatják. Megtekinthetik Farkas Bertalan űrhátizsákját, felülhetnek egy Pannonia motorra, felfedezhetik Kádár János üdülőjét, és számos játékban, fejtörőben, kvízben is próbára tehetik magukat. A Civil negyedben a közönség húsz kulturális, szociális, környezetvédelmi és hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhet meg. Szily Marianna kiemelte, hogy az MNM csatlakozott a „Bringázz a Pesti Esttel!” kampányhoz, a kerékárral érkezőket így ajándék várja majd.

Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke közölte, a társaság által alapított elismerések – többek között „Az év múzeuma” és „Az év kiállítása” díjak – átadására szombaton kerül sor a Múzeumkert színpadán, amely számos zenei és színházi programnak is helyet ad a hétvége során.

Forrás: MTI


Megosztás