2019. március 23., szombat

Műszaki érdeklődésű kreatív diákokat díjaztak (Fotó: Óbudai Egyetem)

Műszaki érdeklődésű kreatív diákokat díjaztak Budapesten

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) „Működj!” című pályázatára középiskolások jelentkezhettek az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteikkel. Az Óbudai Egyetemen tartott díjátadón három kategóriában mintegy 30 elismerést osztottak ki.

A diákok mellett díjazták a felkészítő tanárokat, valamint elismerésben részesült a legtöbb pályázóval induló oktatási intézmény is. A pályaművek között szerepelt digitális logikai játék, távvezérelt lánctalpas takarító robot, CNC- és lézergravírozó, valamint programozható okos csirkeól is.

A pályázat célja, hogy felhívja szakterület meghatározó cégeinek figyelmét az önálló, kreatív, gyakorlati gondolkodású középiskolásokra. Ezért minden sikeres pályázó felkerül az MEE muszakivagyok.hu ajánló felületére, ahol a cégek vezetői megismerhetik őket.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, mennyire fontos az információátadás a diákok pályaválasztásának szempontjából. Az orientációra remek lehetőséget nyújtanak például az MEE mostanihoz hasonló programjai és pályázatai, amelyeken keresztül a fiatalok, a szülők, a tanárok és a cégek képviselői találkozhatnak egymással – mondta a helyettes államtitkár.

Réger Mihály, az egyetem rektora kiemelte, az egyesület céljaival az intézmény maximálisan azonosul, hiszen a hallgatói innováció náluk is jelentős szerepet tölt be, az egyetem is szeretné támogatni a fiatal tehetségeket és a jövő mérnök generációját abban, hogy ki tudjanak bontakozni.

A kiosztott sajtóanyag szerint országszerte hiány van gyakorló villamosipari szakemberekből, annak ellenére, hogy évről évre többen jelentkeznek a villamos szakterületekhez kapcsolódó szakokra.

Az MEE fontosnak tartja, hogy minél többen válasszák ezt a szakmát és a végzettek Magyarországon helyezkedjenek el a szakmájukban. Ezért három évvel ezelőtt szakmai mentorprogramot indított, tavaly óta pedig megrendezi a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivált, amelynek célja, hogy felkeltse a pályaválasztás előtt álló gyerekekben az érdeklődést a műszaki pálya iránt. Idén hat városban várták az érdeklődőket, a kiállításokra több mint tízezer fiatal látogatott el.

Forrás: MTI


Megosztás